Прес-центр8 травня 2022, 09:05

Звернення Сергія Гайдая з нагоди Дня пам’яті та примирення

Шановні ветерани, визволителі України! Дорогі земляки!

Війна росії проти України назавжди змінила сенси, які 77 років ми вкладали у День перемоги над нацизмом у Другій світовій.

Ветерану тієї війни - сторічному Євгену Христофоровичу Драгомирецькому, ніколи не зрозуміти такої підступної зради!

Йому складно усвідомити, як сталося, що імперські амбіції перетворили сучасних росіян зі спадкоємців перемоги над нацизмом у нових нацистів.

Визволення України від фашистських загарбників у далекому 1942-му почалося з Міловщини. Через 80 років, у 2022-му, Мілове стало першим населеним пунктом на Луганщині, захопленим рашистами.

Державний кордон з росією пролягав тут, по вулиці «Дружби народів»… Коли ми повернемось, її доведеться перейменувати. Яка то буде назва: вулиця Визволителів, чи вулиця Переможців, чи будь-яка інша… Я не знаю, але однозначно, що цей кордон буде для росіян завжди «на замку».

Сьогодні День пам’яті та примирення, як і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, символізують не тріумф переможців над переможеними, а нагадують про страшну трагедію, ціна якій 50 мільйонів людських життів.

Ці дати є застереженням світовій спільноті про необхідність зупинення путінізму, допоки він не охопив Європу. 

Шановні Переможці, сьогодні ваші онуки та правнуки віддають життя, щоб ніколи знову тепер вже російська «коричнева чума» не розлізлася світом.

Наші захисники виховані на прикладах вашої звитяги і вони гідні вашого подвигу. Їх воля – незламна, бажання перемогти – сильніше за смерть, а любов до України – понад усе!

День, коли роZZармія піде за воєнним кораблем, для нас назавжди стане єдиним Святом Перемоги над нацизмом в усіх його проявах.

Перемогли фашизм – переможемо й рашизм! Слава Україні!

 

Начальник обласної військової адміністрації          Сергій ГАЙДАЙ