Прес-центр3 лютого 2014, 10:02

Стан справ галузі тваринницва

 

Підведені підсумки роботи галузі тваринництва за 2013 рік. Станом на 1 січня поточного року поголів’я великої рогатої худоби  складає 35,9 тис. голів що на 1,8 тис. голів менше рівня 2012 року (на 5%). Також зменшилось поголів’я  корів на  1,2 тис. голів до аналогічного рівня минулого року та становить 14,4 тис. голів.

Зменшення поголів’я великої рогатої худоби в тому числі корів зумовлено насамперед збитковістю виробництва молока через несприятливу цінову політику на ринку і відсутністю ефективного фінансово-економічного механізму підтримки галузі,  де надто великий термін технологічного циклу виробництва продукції і уповільнений оборот капіталу, незацікавленістю в товаровиробників в її виробництві.

Також зменшення поголів’я ВРХ відбулося за рахунок забою худоби на м'ясо, тому що із-за засушливого літа минулого року було менше заготовлено грубих кормів, а також за рахунок планової вибраковки низькопродуктивного поголів’я на промислових комплексах.

         В той же час спостерігається збільшення поголів’я свиней                             (0,2 тис. голів) та овець (0,4 тис. голів).

         Вироблено за 2013 рік 55,9 тис. тонн молока, що практично на рівні минулого року (99,8 %).

         Збільшено виробництво м'яса на 4% та становить   34,3 тис. тонн.

         На 39 млн. шт. зменшилось виробництво яєць за рахунок технологічної заміни маточного поголів’я кур-несучок.

          Спостерігається ріст продуктивності корів. Надій на корову складає 3864 кг. або більше на 180 кг ніж у минулому році.

         Загальне виробництво м'яса за 2013 рік у сільгосппідприємствах області склало 35,1 тонни, що на 3 % більше порівняно з минулим роком.