Прес-центр15 березня 2016, 13:03

Співвласники багатоквартирного будинку мають визначитися з формою управління багатоквартирним будинком

 

    Відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 р. № 417-VIII (далі — Закон № 417),  що набрав чинності 01.07.2015, до 1 липня 2016 року співвласники багатоквартирного будинку мають визначитися з формою управління багатоквартирним будинком.

    Так, ч. 5 ст. 13 Закону № 417 передбачено: у разі якщо протягом відведеного строку співвласники багатоквартирного будинку, у якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.

     У ст. 9 Закону № 417 фактично йдеться про 3 альтернативні форми управління багатоквартирним будинком: безпосередньо самими співвласниками, із залученням управителя чи шляхом створення ОСББ. Зважаючи на це, положення ч. 5 ст. 13 Закону № 417 викликає в декого побоювання, чи не свідчитиме неприйняття рішення про форму управління багатоквартирним будинком до 01.07.2016  про небажання співвласників створювати ОСББ і чи не стане це перешкодою для створення об’єднання надалі.

     Одразу зазначимо, безперечно, створити ОСББ можна буде й після 1 липня 2016 року. Підтвердженням цього може слугувати ст. 12 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 р. №  2866-III (далі — Закон № 2866), якою передбачена можливість загальних зборів співвласників, що є вищим органом управління ОСББ, передати повністю або частково функції з управління багатоквартирним будинком управителю. Отже, закон цілком допускає співіснування ОСББ і форми управління майном багатоквартирного будинку за участю управителя. Утім певні обмеження неприйняття співвласниками рішення про форму управління багатоквартирним будинком усе ж може потягти за собою.

   Згідно із ч. 5 ст. 13 Закону № 417, договір з управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташовано багатоквартирний будинок, укладатиметься від імені співвласників строком на 1 рік. Таким чином, якщо до 01.07.2016 р. співвласники не оберуть жодну з 3-х форм управління багатоквартирним будинком й органами місцевого самоврядування буде призначений управитель, щонайменше протягом року співвласники будуть обмеженими в можливості вибору форми управління майном.

 

 

За матеріалами osbb-inform.