Прес-центр2 серпня 2018, 11:08

Розвиток органічного виробництва

Протягом останніх десятиліть відбувається стрімкий розвиток органічного сектору в більшості країн світу.У зв’язку з цим постійно зростає роль такої системи ведення землеробства як органічне землеробство. Вже зараз у світі для нього сертифіковано близько 37,2 млн. га сільськогосподарських земель.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства Україна займає 11-те місце серед країн Європи та 20-те у світі за загальною площею сільськогосподарських угідь, сертифікованих як органічні. За останні 5 років вони збільшилися на 54% і на сьогодні складають 421,5 тис. га. 48% площ зайняті під вирощування зернових, що ставить нас на 7-ме місце серед країн-виробників органічних зернових. Понад 16% займають олійні — 5-те місце у світі; 4,6% займають бобові — 7-ме місце. Під овочами зайняті 2% угідь — 10-те місце, а під фруктами — 0,6%.

         В Україні 40 млн га земель сільськогосподарського призначення, то під органікою сьогодні знаходиться лише 1%, адже якщо взяти наших сусідів в Європейському Союзі, то в деяких країнах цей показник доходить до 10% від загальної площі сільгоспугідь.

Очікується, що виробництво органічної продукції в Україні збільшуватиметься й далі, оскільки європейські потужності не здатні задовольнити місцевий попит на неї.Продукція органічного виробництва у Швейцарії займає 35% ринку продуктів харчування, у Німеччині та Австрії – 25%.

Ціни на органічну продукцію, зазвичай набагато вищі, ніж на звичайну. Наприклад, за європейськими стандартами, націнка на органічні продукти й товари, є виправданою у розмірі 20-30%. А в Україні та деяких інших країнах світу в окремих випадках вартість органіки може бути на 50 – 300 % вище, ніж неорганічних аналогів.Українських виробників приваблює ціна. «На міжнародних ринках тонна органічної пшениці коштує 260-280 євро, тоді як на внутрішньому ринку 150 євро.  

Нагадаємо, середньостатистичний українець витрачає близько €3 на рік на органічну продукцію. Це один з найнижчих показників у світі і більше як удвічі менший показник від польського, який становить €7 на рік на одну людину і теж вважається дуже низьким.

Органічне виробництво було одним з пріоритетних напрямів роботи міністерства в 2017 році. Експорт органічної продукції з України зростає з кожним роком. За останніми даними моніторингу ринку, ця цифра вже перевищила $60 млн в 2017 році.  У планах Міністерства аграрної політики та продовольства України - розвивати виробництво органічної продукції, щоб до 2020 року довести її частку у валовому сільгоспвиробництві до 3%. 
Президентом України Петром Порошенком 30 липня 2018 року підписано закон "Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", прийнятий Верховною Радою 10 липня.
 

Головним управлінням Держгеокадастру у Луганській області по Марківському району земельну ділянку площею 43,8 га виставлено на земельні торги для органічного виробництва. Усіх бажаючих займатися органічним землеробством просимо звертатися до Департаменту агропромислового розвитку за консультаційною та методичною допомогою.