Прес-центр18 липня 2018, 11:07

Впровадження системи безпечності харчових продуктів

Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» з 20.09.2017 року набрав чинності пункт 2 частини другої статті 20 та пункт 4 частини першої статті 64 зазначеного закону для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, що зобов’язують впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР, та визначають відповідальність за невиконання обов’язку по їх впровадженню.

З метою поступового переходу виробниками на використання процедур НАССР, Законом України визначено перехідний період щодо їх впровадження Законом України, зокрема для:

- потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2017 року);

- потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через чотири роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2018 року);

- малих потужностей – через п’ять років з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2019 року).

У рамках адаптації законодавства України щодо системи контролю безпечності харчових продуктів до вимог Європейського Союзу продовжується робота з реформування системи державного контролю та нагляду безпечності харчових продуктів. Так, Міністерством аграрної політики спільно з Департаментом агропромислового розвитку, Департаментом освіти і науки облдержадміністрації та Головним управлінням Держпродспоживслужби в Лганській області, за підтримки Проекту «Вдосконалення систем контролю безпечності харчових продуктів в Україні», що фінансується ЄС, планують      20 вересня 2018 року в м. Сєвєродонецьк проведення семінару на тему: «Обов’язки операторів ринку. Вимоги законодавства до закладів громадського харчування та малих виробників. Гнучкий підхід».

Мета семінару – надання практичної допомоги операторам ринку у впровадженні на своїх підприємствах процедур, заснованих на принципах НАССР, що дасть можливість останнім розширити ринки збуту виробленої продукції та надавати якісні послуги в закладах громадського харчування.