Прес-центр16 вересня 2023, 09:09

Артем Лисогор: напрацьовувати проекти відновлення та реінтеграції необхідно вже зараз. Ми маємо бути готовими до деокупації (відео)

Відбулося перше засідання Конгресу місцевих та регіональних влад Луганської області у новому форматі. На заході визначили пріоритетні для Луганщини питання.

Основним напрямом діяльності зараз є підтримка луганчан, які змушені були виїхати до інших регіонів. Тому члени конгресу розглянули варіанти врегулювання механізму видачі тимчасових документів державного зразка для громадян, які втратили їх внаслідок бойових дій, руйнувань, пожеж.

«Багато луганчан залишилися без документів, або не змогли їх вчасно отримати внаслідок збройної агресії росії як з 2014 року, так і від початку повномасштабного вторгнення. Ці документи потрібно відновлювати оперативно. Наразі опрацьовуються алгоритми, враховується досвід деокупації інших регіонів України для того, аби централізовано відпрацювати цей процес», – зазначив голова Луганської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор.

Із представниками Кабінету Міністрів окремо обговорили проект постанови Уряду щодо обстеження знищених об’єктів нерухомого майна, яка б передбачала виплату компенсації за втрачене житло, зокрема, на Луганщині.

«Через майже повну окупацію регіону комісія не в змозі виїхати на місце для оцінки зруйнованого чи пошкодженого майна. Але за допомогою сучасних технологій ми можемо реалізовувати цей огляд, наприклад через аерофотозйомку. Тож ми запропонували власні рекомендації на розгляд Кабінету Міністрів України та очікуємо, що незабаром буде розроблений механізм відшкодування», - повідомив Артем Лисогор.

Не менш важливо зберегти кадровий потенціал Луганщини та допомогти функціонувати релокованим підприємствам. На конгресі підіймали й питання розширення можливості виїзду представників бізнесу за кордон для налагодження співпраці із міжнародними партнерами, а також резервування працівників.

Особливу увагу приділили збільшенню матеріально-технічної бази для забезпечення дистанційного навчання та функціонування освітніх закладів. На сьогодні забезпечення гаджетами складає 80 %, але ще залишається потреба у понад 4 000 ноутбуків та планшетів.

Артем Лисогор додав, що за досвідом інших територій вже відомі основі виклики, які постають після звільнення регіону.

«Тому напрацьовувати проекти та програми відновлення та реінтеграції необхідно вже зараз. Ми маємо бути готовими до Перемоги», - зазначив очільник Луганщини.

Також присутня проаналізували питання облаштування державного кордону, аби знизити ризик повторної агресії ворога.

Актуальним залишається й внесення змін до чинного законодавства України щодо отримання благодійної та гуманітарної допомоги.

Всі рішення та рекомендації за результатами Конгресу готуються на розгляд центральних органів виконавчої влади.