Прес-центр14 липня 2017, 14:07

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ ПІД ЧАС ГРОЗИ

За інформацією ДСНС України останнім часом почастішали випадки ураження людей блискавкою.

Так, 29 червня 2017 року у Львові біля Левандівського озера внаслідок удару блискавки загинули 30-річний чоловік і 9-річна дівчинка, обоє осіб під час грози сховались під дерево, в яке і влучила блискавка.

Від її удару на цьому ж місці також постраждали 36-річний чоловік і його 10-річний син. Обоє з важкими опіками перебувають у лікарні.

Крім того,  у вечері 12 липня 2017 року на полі поряд із селом Кузьмина Гребля Христинівського району, що на Черкащині під час грози блискавка влучила у групу з трьох людей за інформацією ДСНС «Трагедія сталася, коли вся родина – 38 річний чоловік, його 35 річна дружина та 15 річний син, збирали на полі сільськогосподарського виробничого комбінату огірки. Внаслідок події чоловік та молода жінка загинули на місці. Травмованого юнака у критичному стані було терміново доставлено до реанімаційного відділення Христинівської центральної районної лікарні.  опри зусилля медиків, так і не прийшовши до тями, через дві години хлопчина помер».

 

Управління з питань надзвичайних ситуацій Луганської області попереджає про обережність під час грози та просить дотримуватись наступних правил поведінки.

Правила поведінки при грозі

Не слід забувати, що літня погода дуже мінлива, і ясний літній день швидко може перетворитися в похмурий і дощовий. Найбільш небезпечним погодним явищем в літню пору вважається гроза.

Гроза - це електричні розряди в потужних купчасто-дощових хмарах, які супроводжуються спалахом світла (блискавкою) і різким звуковим гуркотом (громом). Грозові явища нерідко супроводжуються сильним поривчастим вітром, опадами зливового характеру і навіть градом. Особливо сильні грози іноді супроводжуються значним і різким посиленням вітру (шквалом), а також блискавками рідкісних видів (кульовими) і смерчами. Все це робить грозу руйнівним природним явищем. Удари блискавок нерідко викликають пожежі, руйнування будівель, псування ліній електропередач, порушують рух електропоїздів. Сильний вітер може зривати дахи з будинків і піднімати в повітря важкі предмети. Град може привести до загибелі худоби і людей, псування будівель і споруд.

Тому важливо знати правила поведінки під час грози, так як, знаючи їх, можна врятувати життя собі та іншим.

1. Якщо ви перебуваєте під відкритим небом, сховайтеся (по можливості) в автомобілі з жорстким дахом або в приміщенні. Не ховайтеся в невеликих спорудах (навісах), матерчатих наметах або серед ізольованих і нечислених скупчень дерев.

2. Якщо до притулку далеко - пригніться (тримаючись поодинці); бажано сховатися в якомусь заглибленні; ноги тримайте вкупі і зніміть всі металеві предмети з голови і тіла. Не лягайте на землю, але намагайтеся не виявитися найвищою точкою на місцевості.

3. Якщо волосся стало дибки або ви чуєте дзижчання з боку прилеглих предметів, наприклад великих каменів - негайно перейдіть на інше місце.

4. Не запускайте змія або авіамодель на корду.

5. Не тримайте в руках довгі металеві предмети, наприклад вудилища, парасольки або ключки для гольфу.

6. Не торкайтеся металевих споруд, дротяних огорож або металевого дроту для сушіння білизни, або не наближайтеся до них.

7. Не їздіть верхи, на велосипеді або машині з відкритим верхом.

8. Якщо ви їдете на машині, знизьте швидкість і зупиніться, але подалі від таких високих предметів, як дерева і високовольтні лінії електропередач. Залишайтеся в машині або в житловому причепі з жорстким дахом, але не торкайтеся металевих частин і не підходьте до них.

9. Якщо ви купаєтеся, негайно вийдіть з води і підіть в укриття.

10. Якщо ви плаваєте на човні - якомога швидше пристаньте до берега. Якщо це небезпечно, сховайтеся під високою спорудою (мостом або пристанню). Щогли і відтягнення яхти повинні бути надійно заземлені на воду.

11. Якщо ви перебуваєте в приміщенні, то слід триматися подалі від вікон, електроприладів, а також труб і іншої металевої сантехніки.

12. Не телефонуйте. Якщо потрібно викликати служби екстреної допомоги - говоріть ємко і якомога коротше.

13. Перед грозою відключіть зовнішні антени і вимкніть з розетки радіоприймачі і телевізори. Відключіть модеми та джерела живлення. Тримайтеся осторонь від електроприладів.