Прес-центр13 липня 2018, 15:07

Експертно-апеляційна рада з питань ліцензування при ДРС – дієвий механізм досудового вирішення спорів у сфері ліцензування

Експертно-апеляційною радою з питань ліцензування, створеню при Державній регуляторній службі України (ДРС), проведено 7 засідань, на яких розглянуто 36 скарг суб’єктів господарювання на дії органів ліцензування щодо порушення законодавства у сфері ліцензування та 36 звернень органів ліцензування щодо надання погодження на проведення позапланових перевірок додержання ліцензіатами вимог ліцензійних умов.

Найбільша кількість скарг суб’єктів господарювання надійшла на дії Міністерства екології та природних ресурсів України (10), Державної служби України з безпеки на транспорті (6), Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (5).

За результатом розгляду скарг зберігається позитивна тенденція щодо задоволення скарг скаржників порівняно із відмовою у задоволенні  апеляцій/скарг (прийняті рішення про задоволення складають 54%) та, як наслідок, ДРС видано органам ліцензування розпорядження про усунення порушень ліцензійного законодавства (шляхом скасування відповідних рішень органів ліцензування). 

За результатами розгляду звернень органів ліцензування щодо надання погодження ДРС на проведення позапланових перевірок додержання ліцензіатами вимог ліцензійних умов Державною регуляторною службою України:

погоджено проведення позапланових перевірок 21 (58%) звернень органів ліцензування;

не погоджено проведення позапланових перевірок 15 (42%).

Найбільша кількість звернень надійшли від Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (19), Державної архітектурно-будівельної інспекції України (10).

Нагадаємо, Експертно-апеляційна рада з питань ліцензування є ефективним механізмом для досудового вирішення спорів у сфері ліцензування. Вона створена на виконання вимог Закону України від 02.03.2015 № 222-VIII «Про ліцензування видів господарської діяльності».

До складу Ради на теперішній час входять 34 фахівці у сфері ліцензування (22 представники громадських організацій та 12 державних службовців, що складає 65 % та 35 % відповідно).

Обов’язками Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування є:

1) розгляд апеляцій та інших скарг здобувачів ліцензії, ліцензіатів на дії органу ліцензування або інших заявників щодо порушення законодавства у сфері ліцензування;

2) розгляд звернень органів ліцензування щодо надання погодження на проведення позапланових перевірок додержання ліцензіатами вимог ліцензійних умов на підставах, передбачених пунктами 2, 4 та 5 частини дев’ятої статті 19 Закону № 222.

Рішення Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування є обов’язковими для розгляду спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування і є підставою для видання спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування (ДРС) розпорядження про задоволення апеляції чи про відхилення апеляції або розпорядження про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування.

Відповідно до Закону України від 02.03.2015 № 222-VIII «Про ліцензування видів господарської діяльності» розпорядження спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування, прийняті в межах його повноважень, є обов’язковими до виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, юридичними особами всіх форм власності, а також фізичними особами-підприємцями. При цьому оскарження розпоряджень Державної регуляторної служби України, виданого на підставі рішення Експертно-апеляційної ради до суду, не звільняють органи ліцензування від обов’язку виконати таке розпорядження. Разом з тим, органи ліцензування можуть оскаржувати розпорядження ДРС у судовому порядку.

(За інформацією прес-служби ДРС)