Прес-центр29 березня 2018, 14:03

Підсумки роботи з реалізації інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що фінансуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку обговорені на розширеній нараді в облдержадміністрації

  Підсумки роботи у 2015-2017 роках та заходи з реалізації інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що фінансуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2018 році обговорені на розширеній нараді під головуванням заступників голови облдержадміністрації Юрія Клименка та Вадима Данієляна 28 березня 2018 року.

  Організатором заходу виступив Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації. У роботі наради взяли участь міські і селищні голови, голови об’єднаних територіальних громад, райдержадміністрацій, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, члени регіональної комісії з оцінки та проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку

  Юрій Клименко зазначив, що в умовах складної соціально-економічної ситуації в якій опинилась Луганська область, питання залучення інвестицій та ефективного і раціонального використання бюджетних коштів має велике значення.

  На 2018 рік регіони України отримали суттєву державну фінансову підтримку. Так, Державним бюджетом на розвиток територій передбачено кошти у сумі 37,8 млрд грн по 27 напрямкам і програмам, з яких найбільшими є державний фонд регіонального розвитку – 6 млрд грн, субвенція на сільську медицину – 5 млрд грн, субвенція на соціально-економічний розвиток – 5 млрд грн, субвенція на розвиток інфраструктури ОТГ – 1,9 млрд грн, субвенція місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг місцевого значення  - 11,5 млрд грн.

  Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації Сергій Медведчук доповів, що за 2015-2017 роки область отримала кошти за рахунок державного фонду регіонального розвитку в сумі 541,9 млн грн на реалізацію 149 проектів (в тому числі 2 проекти – погашення кредиторської заборгованості минулих років), з яких завершено – 61, освоєно 301,7 млн грн (55,7%).

  Вище за середньообласний рівень освоєння коштів державного фонду регіонального розвитку в Білокуракинському, Марківському, Попаснянському, Кремінському районах і Білокуракинській ОТГ.

  В той же час незадовільно відпрацювали по цьому напрямку виконкоми  міст Лисичанськ і Сєвєродонецьк, а також Міловська, Сватівська, Старобільска райдержадміністрації. Станично-Луганською райдержадміністрацією виділені з ДФРР кошти не були освоєні зовсім.

  Значний фінансовий ресурс передбачено області з ДФРР і в 2018 році – 401,3 млн грн. Це другий показник по Україні.

  Регіональною комісією з оцінки та проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку з квітня минулого року проведена робота щодо відбору проектів регіонального розвитку на 2018 рік. Комісією розглянуто 247 проектів на суму 1363,7 млн грн, з яких затверджено і направлено в Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України 63 проекти на суму 387,2 млн грн.

  Президент Асоціації підприємців та промисловців-постачальників товарів, робіт та послуг для державних потреб Володимир Доброскок висвітлив питання порядку проведення публічних закупівель товарів, робіт та послуг з розміщенням на електронній платформі Prozzoro. Крім того, проінформував учасників наради про стан проведення тендерних закупівель в Луганській області, звернув увагу присутніх на основні помилки та недоліки, які допускаються при їх проведенні.

  За підсумками наради перед керівниками територій поставлені завдання взяти під особистий контроль питання реалізації інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку в 2018 році, забезпечити своєчасне проведення тендерних процедур та заключення договорів.