Прес-центр4 вересня 2018, 14:09

Штрафи за порушення правил торгівлі і споживання алкоголю будуть підвищені

Одним із провідних завдань Української держави є збереження здоров'я та зниження рівня захворюваності серед населення. Беззаперечним є факт, що одним із негативних факторів, що впливають на стан здоров'я українців, є вживання алкогольних напоїв. Через надмірне споживання алкоголю в Україні зростає кількість хворих на алкоголізм, цироз печінки, гострий та хронічний панкреатити тощо.

Відповідно до результатів Всеєвропейського опитування молоді про вживання алкоголю і наркотичних речовин, близько 87 % школярів в Україні хоча б раз пробували алкоголь, понад 26 % - вживають алкоголь кілька разів на місяць.

В свою чергу, згідно зі статистичними даними Всесвітньої організації здоров'я 57 % дітей у віці до 13 років вживають алкоголь, 40 % молодих людей у віці від 14 до 18 років систематично п'ють, і їм уже необхідна реабілітація і спеціалізоване лікування алкоголізму. Загалом же в Україні зареєстровано 700 тис. осіб, що страждають на алкогольну залежність. Крім того, в Україні фіксується 15 літрів спирту в рік на душу населення. В аспекті зазначених даних статистики варто зауважити, що виродження нації починається при вживанні від 6 до 8 літрів спирту в рік.

Необхідно зазначити, що смертність пов'язана із вживанням алкогольних напоїв набагато вища за офіційну статистику. Адже шкода алкогольних напоїв не обмежується лише хворобами. Значна кількість злочинів здійснюється саме у стані алкогольного сп'яніння, алкоголь є передумовою більшості дорожньо-транспортних пригод на фоні алкогольного сп'яніння, виробничих травм через вживання алкоголю тощо.

Негативним чинником, що сприяє поширенню алкоголізму серед населення, є відсутність адекватного рівня штрафних санкцій за порушення законодавчих обмежень та заборон у сфері торгівлі та вживання алкогольних напоїв, за які чинним законодавством України встановлена адміністративна відповідальність. Тому, на сьогоднішній день постала необхідність внесення змін до чинного законодавства України, спрямованих на посилення боротьби зі зловживаннями у сфері продажу та споживання пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв.

З метою «збереження нації» та дотримання законопорядку був розроблений і, як наслідок, зареєстрований за № 7490 проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо підвищення рівня штрафів за порушення правил торгівлі і споживання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв)».

Законопроект передбачає посилення адміністративної відповідальності (збільшення розміру штрафів) за правопорушення пов'язані із продажем алкогольних напоїв та їх споживанням - зокрема за порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами; розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або появу у громадських місцях у п'яному вигляді; розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на виробництві; доведення неповнолітнього до стану сп'яніння.

Як наслідок, за торгівлю алкоголем і тютюном без ліцензії пропонується встановити штрафи від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-6800 грн.) замість діючих 50-200 н.м.д.г. (850-3400 грн.).

За порушення правил відповідної торгівлі - від 100 до 200 н.м.д.г. (1700-3400 грн.), А за торгівлю алкоголем з рук - 50-100 н.м.д.г. (850-1700 грн.).

За розпивання алкоголю в заборонених місцях пропонується штрафувати на 20-30 н.м.д.г. (340-510 грн.) Замість 1-5 н.м.д.г. (17-85 грн.), а за повторне таке порушення протягом року - до 50 н.м.д.г. (850 грн.).

За пияцтво на роботі будуть штрафувати на 25-35 н.м.д.г. (425-595 грн.) замість 4-6 н.м.д.г. (68-102 грн.).

Прийняття Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо підвищення рівня штрафів за порушення правил торгівлі та споживання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв)» сприятиме зменшенню кількості правопорушень у сфері продажу алкогольних напоїв та зменшить рівень їх споживання населенням, у першу чергу - неповнолітніми, та призведе до покращення рівня здоров'я населення.