Прес-центр14 березня 2018, 11:03

Інформація про стан проведення інвентаризації гідротехнічних споруд на території Луганської області

З метою упорядкування користування водними об’єктами, до складу яких входять гідроспоруди (далі – ГТС), перевірки їх технічного стану за ініціативою Департаменту комунальної власності, земельних та майнових відносин облдержадміністрації проведено їх інвентаризацію. Так, на водних об’єктах (ставках та водосховищах) на території області враховується 481 ГТС, з яких: 260 знаходяться у задовільному стані, 210 – потребує ремонту, 11 – знаходяться на лінії зіткнення. Із загальної кількості ГТС 414 – не мають власника, 3 – перебувають у власності юридичних осіб, 53 – обліковуються на балансі сільських, селищних, міських рад та 11 – на балансі юридичних осіб.

Підтримання у належному технічному стані гребель та водоскидних споруд вимагає щоденного нагляду, особливо в період проходження весняної повені та дощових паводків, а також періодичного проведення поточного та капітального ремонтів, які зобов’язані здійснювати їх власники. Відсутність власника ставить ГТС під загрозу руйнування в цілому, що може призвести до непередбачених наслідків та значних економічних збитків.

За результатами аналізу інформації щодо інвентаризації ГТС на території області Департаментом комунальної власності, земельних та майнових відносин облдержадміністрації опрацьовано механізм взяття на облік безхазяйних ГТС органами місцевого самоврядування.

Оскільки ГТС є об’єктом нерухомого майна, розташованим на земельній ділянці, переміщення якого є неможливим без його знецінення та зміни призначення, право власності на неї має бути зареєстровано у встановленому законодавством порядку. Процедура взяття на облік безхазяйного нерухомого майна визначена  Цивільним кодексом України. Так, відповідно до частини другої статті 335 Цивільного кодексу України безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені.

Відповідно до протокольних доручень голови облдержадміністрації головам райдержадміністрацій необхідно надати інформацію з інвентаризації ГТС усіх форм власності до сільських, селищних, міських рад та об’єднаних територіальних громад для вжиття заходів щодо оформлення права комунальної власності на безгосподарні ГТС відповідно до норм чинного законодавства.

Прийняття у комунальну власність територіальних громад безгосподарних ГТС ставків та водосховищ сприятиме збільшенню надходжень до місцевих бюджетів, оскільки після оформлення права власності на них територіальні громади зможуть здавати їх в оренду.