Прес-центр16 липня 2009, 14:07

16 липня 2009 року відбулося засідання обласного комітету забезпечення безперешкодного доступу інвалідів до об'єктів соціальної інфраструктури під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ю.А.Хунова.

 

Координатором роботи з питань безбар’єрного доступу до об’єктів соціальної інфраструктури в області виступає обласний комітет забезпечення безперешкодного доступу, до складу якого включено 13 представників громадських організацій інвалідів.
На теперішній час в містах та районах області проведено 375 засідань регіональних комітетів доступності, 22 засідання обласного комітету, в тому числі 2 виїзних засідання, 2 селекторні наради.
Станом на 01.04.2009 загальна кількість інвалідів у Луганській області складає понад 107 тисяч, серед яких 3470 осіб, які пересуваються за допомогою візків, у тому числі активних – 632 чоловіка.
За 2008-2009 роки в області проведена суттєва робота в напрямку забезпечення існуючих об'єктів житлово-громадського призначення засобами доступності маломобільних груп населення. За результатами проведеного моніторингу в області забезпечені засобами доступності 3679 об’єктів. У тому числі обладнані пандусами 1120 об'єктів різного призначення.
На цей час забезпечена доступність маломобільних груп населення до будинків і приміщень :
- органів виконавчої влади та місцевого самоврядування – 284;
- закладів соціального захисту населення – 88;
- пенсійного фонду – 31;
- охорони здоров’я – 454;
- закладів культури – 331;
- закладів освіти – 442;
- об’єктів житлово-комунального господарства – 183;
- об’єктів торгівлі та обслуговування – 1133 та інших об’єктів.
В області є два спеціально обладнаних залізничних вагона для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями, які прищеплюються до складу фірменних поїздів по спеціальним замовленням.
На всіх залізничних вокзалах є можливість доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до пасажирських і приміських поїздів і в вокзальні приміщення. На залізничному вокзалі «Луганськ» створені умови:
 
-         в медпункті на І поверсі знаходиться інвалідний візок та кімната гігієни;
-         на І та ІІ поверхах встановлені таксофони;
-         для обслуговування інвалідів працюють білетні каси № 2 і 7;
-         на автостоянці біля багажного відділення одведені місця для інвалідів;
-         маршрути можливого пересування інвалідів на візках на вокзалі та прилеглої до нього території позначені указниками;
-         для пересування з І на ІІІ поверх облаштовано пандус;
у критому переході залізничного вокзалу «Луганськ» і при вході у тунель вокзалу «Родакове» є пристрій для пересування в інвалідних візках.
Частина поїздів обладнані електронними табло, де висвітлюється назва зупинки (зручно для глухих людей).
Для покращення обслуговування інвалідів на автостанціях надаються послуги попереднього продажу квитків, замовлення квитків по телефону, а на Луганській, Лисичанській та Сєвєродонецькій автостанціях бронювання квитків через створення диспетчерських служб для замовлень та доставки квитків для осіб з обмеженими фізичними можливостями.
Автостанції Луганської області облаштовані пандусами, а в разі їх відсутності – кнопками виклику обслуговуючого персоналу, а також пристроями візуальної та гучномовної інформації.
З 33 автостанцій: 16 облаштовані пандуси, 9 – не потребують обладнання пандусами в зв’язку з відсутністю сходинок, 32 автостанції обладнано кнопками виклику чергового та на 5 додатково установлені поручні для пандусів.
На усіх автостанціях визначені конкретні працівники по наданню допомоги особам з обмеженими фізичними можливостями.
На вході в будівлю аеровокзалу ЛОКП «Міжнародний аеропорт Луганськ» для обслуговування осіб з обмеженими фізичними можливостями є кнопка виклику з відповідним призначенням. Усі необхідні процедури по оформленню документів, митному та прикордонному догляду проводяться на першому поверсі аеровокзалу.
Створена оперативна служба в складі робітників ВОХР і чергового медичного працівника, яка здійснює зустрічі інвалідів-візочників та їх супроводження по території до пасажирського крісла при виліті чи до виїзду з аеропорту при прильоті.
При бажанні таких пасажирів дозволяється пропускати із автотранспорту до літака, з дотриманням відповідних процедур по контролю на авіаційну безпечність. При цьому реєстрація білетів та контрольний огляд здійснюється в індивідуальному порядку.
Головними архітекторами міст і районів області під час надання архітектурно-планувальних завдань, узгодження проектів об’єктів нового будівництва та реконструкції житлового і громадського призначення, контролюються заходи щодо врахування потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями, забезпечення об’єктів засобами доступності, а також відповідного облаштування прилеглих земельних ділянок та дорожно-тротуарної мережі у відповідності до ДБН В.2.2-17:2006 «Доступність будинків та споруд для маломобільних груп населення» та інших нормативних вимог.
За період з 2007 року філією ДП «Укрдержбудекспертиза» у Луганській області проведена експертиза 279проектів об'єктів житлово-громадського призначення, у яких повинні бути враховані вимоги нормативних документів відносно створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями. Повернуті на доопрацювання 110 проектів у зв'язку з недотриманням зазначених вимог. Після їх доопрацювання були надані позитивні висновки.
Інспекцією держархбудконтролю області посилений контроль за дотриманням проектної документації щодо доступності маломобільних груп населення при будівництві об’єктів житлово-громадського призначення та введенні їх в експлуатацію. Усього по області введено в експлуатацію                    709 об¢єктів житлово-громадського призначення. Забезпечені засобами доступності 477 об¢єктів, 110 знаходяться на рівні тротуару, 122 об’єкти не підлягають обладнанню.
Об’єкти будівництва, де не виконані передбачені нормативними документами заходи щодо доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення, в експлуатацію не приймалися. Після дообладнання елементами доступності, об’єкти були прийняті в експлуатацію.
83 % першочергових об’єктів в населених пунктах області (адміністративні будинки органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, соціального забезпечення, Пенсійного фонду) обладнані засобами доступності для маломобільних груп населення.
 Згідно інформації, яка надійшла від райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування, всі місцеві програми забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення переглянуто і затверджено. Визначено перелік об’єктів дообладнання яких необхідно здійснити у першочерговому порядку. Власники таких об’єктів зобов’язані здійснити дообладнання у визначені строки. За результатами проведеного моніторингу в області на цей час забезпечені засобами доступності 3679 існуючих об’єктів різного призначення. Робота у цьому напрямку продовжується.
В архітектурно-планувальних завданнях на проектування об’єктів житлово-громадського призначення, які надаються головними архітекторами міст і районів області замовникам будівництва, в обов’язковому порядку передбачаються заходи щодо забезпечення об’єктів елементами доступності згідно ДБН В.2.2-17:2006 «Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення», а також відповідного облаштування прилеглих земельних ділянок та дорожно-тротуарної мережі.
Протягом 2008-2009 років міськими та районними органами архітектури видані 1331 архітектурно-планувальних завдань (АПЗ) на проектування об’єктів житлово-громадського призначення з врахуванням потреб маломобільних груп населення.
На даний час споживачів телекомунікаційних послуг Луганської філії ВАТ «Укртелеком» обслуговують 60 відділень «Телекомсервіс», з них на                  39 відділеннях існує можливість доступу людей з обмеженими фізичними можливостями, а саме 29 відділень обладнано пандусами,                          10 відділень з розширеними отворами без сходів.
Для сприяння поліпшення умов життєдіяльності людей з обмеженими фізичними можливостями на 24 відділеннях встановлені кнопки виклику персоналу. Також існує 146 таксофонів, встановлених на зручній для користування інвалідів на візках висоті.
За інформацією управління охорони здоров’я облдержадміністрації з 1086 будівель лікувально-профілактичних закладів області 494 повністю доступні для осіб з обмеженими фізичними можливостями (мають доступний вхід в будівлю закладу ззовні, при потребі – наявний пандус при сходах),               485 – частково доступні (мають пандус, який не відповідає ДБН і по ньому неможливо піднятися без сторонньої допомоги; в приміщення можна потрапити за допомогою персоналу.
Питання облаштування лікувальних закладів пандусами, у тому числі при проведенні реконструкції та капітальних ремонтів, знаходиться на постійному контролі у Головному управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації.
Продовжується системна робота щодо адаптування програм місцевих телерадіокомпаній до потреб людей з обмеженими фізичними можливостями.
Так, Луганська обласна державна телерадіокомпанія супроводжує «рухомою новинною стрічкою» щоденні програми «Подъём», а також дублює «рухомою стрічкою» денні випуски новин - «Події».
«Рухомою новинною стрічкою» супроводжуються програми «Вести» (щоденно) та «Большие вести» (щоп’ятниці) обласного об’єднання «ЛКТ», інформаційна програма «Репортёр» «Незалежної телекомпанії «ІРТА», а також регіональні новини телекомпаній «Луч» (м. Красний Луч), «ВИД»  (м. Сведловськ), «Антел» (м. Антрацит), «РТВ» (м. Ровеньки), «СТВ»  (м. Сєвєродонецьк) та «АСКЕТ» (м. Алчевськ).
Проведено системну роботу з організації медіа-супроводу виконання заходів по створенню сприятливих умов для життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями.
Основні напрями інформаційної роботи:
- роз’яснення дій місцевих органів виконавчої влади щодо облаштування транспортно-пішоходної мережі пандусами, пониженими бордюрами, технічними звуковими засобами для зручного і безпечного переходу вулиць особами з обмеженими фізичними можливостями;
- висвітлення діяльності комітетів доступності в містах та районах області;
- збільшення кількості та обсягів публікацій, телерадіопередач, спрямованих на задоволення інформаційних потреб інвалідів та привертання громадської уваги до вирішення проблем людей з обмеженими фізичними можливостями.
Комунальними виданнями запроваджені спеціальні тематичні сторінки щодо забезпечення доступності маломобільних груп населення до об’єктів житлового та громадського призначення та залучення осіб з обмеженими фізичними можливостями до активного громадського життя:„Допомога має бути доступною”– обласна „Наша газета”; „Жизнь с особыми нуждами” – обласна „Экспресс-вести”; „Для людей с ограниченными способностями” – обласна „Экспресс-новости”; „Как быть инвалидом?” – міська Лисичанска „Новый путь”; „Что можно сделать для инвалида” – Стахановська міська „Телегазета”; „Для лиц с ограниченными физическими возможностями” – міська Первомайська „Надежда”, "Предлагает центр профориентации инвалидов" – Свердловська міська "Заря Донбасса"; "Помощь в трудоустройстве инвалидов" – міська "Рубіжанські новини"; "О создании благоприятных условий жизнедеятельности лиц с ограниченными физическими возможностями" – міська Лисичанська "Новый путь"; "Підтримка громадським організаціям інвалідів" – міська "Сєвєродонецькі вісті"; "В интересах инвалидов" – міська "Ровеньковские вести".
Луганською обласною державною телерадіокомпанією підготовлені спеціальні передачі, присвячені забезпеченню прав осіб з обмеженими можливостями «Наяву», «Відображення», «Акцент», «Нота бене: примітки на полях». В ефірі Луганського обласного державного радіо двічі на тиждень виходять спеціальні тематичні програми «Милосердя», «Шлях до себе».
Серед тем, яким у звітному періоді забезпечено широкий інформаційний супровід: надання пільг інвалідам війни, соціальна реабілітація та працевлаштування осіб з фізичними вадами.
Резонансу у ЗМІ набуло засідання обласного комітету доступності щодо практичної реалізації Указу Президента України від 02.03.2009 № 113/2009 «Про першочергові заходи щодо поліпшення становища осіб з вадами зору».
Обласні та місцеві видання регулярно та оперативно оприлюднюють матеріали щодо відкриття нових об’єктів, пристосованих до потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями,
На сторінках періодичних видань регіону надруковано більше  180 публікацій, в ефірі обласних телерадіокомпаній вийшло близько  70 телепередач, репортажів та радіобесід.
Робота щодо створення сприятливих умов життєдіяльності людей з обмеженими фізичними можливостями в області триває та залишається на постійному контролі.