Прес-центр17 вересня 2009, 14:09

17 вересня 2009 року відбулось засідання колегії Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації .

 

 Про стан  впровадження  в  області спільного
 зі Світовим банком проекту „Удосконалення
 системи соціальної допомоги”
 
У більшості місцевих управлінь праці та соціального захисту населення області  протягом  останнього року відбулися значні зрушення як у процесі впровадження єдиної технології прийому громадян, так і в реалізації спільного зі Світовим банком проекту в цілому.
З метою створення належних умов для обслуговування населення області для 29-ти місцевих управлінь виготовлена проектно-кошторисна документація на ремонтні роботи в приміщеннях управлінь.
Розподіл коштів на проведення першої черги ремонту в приміщеннях єдиної приймальні цих управлінь погоджено з Мінпрацею на загальну      суму  6058,6 тис. грн.
На теперішній час у місцевих управліннях розпочато підготовчу роботу до проведення тендерних торгів на закупівлю ремонтних робіт.
Кремінське, Міловське, Краснодонське та Троїцьке районні, Кіровське міське управління своєчасно не надали необхідні документи для участі у тендері на закупівлю проектно-кошторисної документації, тому ремонт за рахунок коштів спільного зі Світовим банком проекту в них не проводиться.
На умовах співфінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів частково виконано ремонтні роботи лише в управліннях праці та соціального захисту населення міст Стаханова, Алчевська, Свердловська, Ровеньки та районів м. Луганська.
 
Особливого значення набуває соціальне забезпечення сімей з дітьми, осіб з обмеженими можливостями та інших вразливих категорій громадян в умовах світової економічної кризи, яка гостро впливає на їх матеріальне становище.
 На виконання рішення колегіі Головного управління від 16.05.2008 керівництвом усіх місцевих управлінь праці та соціального захисту населення області (крім Антрацитівського міського управління) вжито заходи щодо структурної реорганізації та перерозподілу функціональних обов’язків спеціалістів, зміни режимів   прийому громадян, які звертаються за призначенням усіх видів соціальної допомоги, запровадження щоденного контролю за опрацюванням прийнятих заяв тощо.
Спрощення існуючих процедур, зміни в організації роботи управлінь, впровадження нових методів у процесі надання соціальних виплат дозволяють більш ефективно і оперативно виконувати нові завдання.
Станом на 01.07.2009 за результатами моніторингу впровадження нової технології Луганська область знаходиться на 19-му з 27-ми місць (на 01.04.2008 – 26-те).
 Кращі показники готовності до цього процесу мають Краснолуцьке, Краснодонське, Алчевське, Сєвєродонецьке, Стаханівське та Кіровське міські, Артемівське та Жовтневе районні управління в м. Луганську, Старобільське та Новопсковське районні управління.
З метою наближення послуг до населення місцевими управліннями залучено до прийому документів 240 уповноважених сільських та селищних рад, створено 36 віддалених робочих місць. У 22 управліннях обладнано окремі архівні приміщення для зберігання особових справ отримувачів усіх видів допомоги.
         Виходячи із зазначеного, на виконання наказу Мінпраці від 09.06.2009 № 212 „Про стан реалізації проекту „Удосконалення системи соціальної допомоги”, що підтримується позикою Міжнародного банку реконструкції та розвитку, та результати його аудиту Рахунковою палатою України”,  з метою подальшої реалізації спільного зі Світовим банком проекту на території області колегія Головного управління праці та соціального захисту населення прийняла відповідне рішення.
 
 
 
Про підготовку міськрайуправлінь праці
до роботи
в осінньо- зимовий період 2009-2010 років
 
 Cтаном 01.09.2009 на обліку в управліннях праці та соцзахисту населення міськвиконкомів та райдержадміністрацій області знаходиться 127615 ветеранів війни, у тому числі:
інвалідів війни – 11511
учасників бойових дій – 12939
учасників війни – 88007
членів сімей загиблих (померлих) – 15133
Діючим законодавством на органи праці та соцзахисту населення покладено функції ведення персоніфікованого обліку отримувачів пільг та на сьогоднішній день у цілому по області в реєстр внесено інформацію майже о   679420 громадянину, які мають право на пільги за 22 Законами України по   78 категоріям.
Створення бази даних пільговиків надало можливість контролювати цільове використання бюджетних коштів при здійсненні розрахунків з підприємствами-постачальниками пільгових послуг.
Найбільш вагомі пільги, якими користуються вказані категорії громадян – це пільги з оплати за житлово-комунальні послуги, забезпечення паливом, санаторно-курортним лікуванням та ряд інших.
На надання пільг та субсидій населенню для придбання твердого палива та скрапленого газу на 2009 рік області була затверджена субвенція із держбюджету у розмірі 14,931 млн. грн., у тому числі на надання пільг на тверде паливо та скраплений газ – 10,78 млн. грн. За січень – серпень поточного року фінансування на надання пільг та субсидій надійшло у розмірі 6,72 млн. грн.
У відповідності до діючого законодавства в області затверджено розпорядження голови облдержадміністрації від 20.03.2009 № 259 „Про затвердження натуральних норм забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом”.
Статтею 47 Закону України „Про Державний бюджет України на 2009 рік” передбачено, що місцеві органи виконавчої влади і місцевого самоврядування мають право надавати пільги на тверде паливо та скраплений газ у натуральному виразі або готівкою, а також надавати додаткові норми забезпечення пільговим твердим паливом та скрапленим газом за рахунок коштів місцевих бюджетів.
За станом на 01.09.2009 з урахуванням обох форм забезпечення пільговим вугіллям в цілому по області міськрайуправліннями праці та соцзахисту населення прийнято заяв від 11892 особи пільгових категорій, які потребують на забезпечення твердим паливом. З них 9759 ветеранів війни, у тому числі:
- інвалідів війни                           –    638,
- учасників бойових дій              –    764,
- учасників війни та членів сімей загиблих   –   8357.
Виплату коштів на придбання твердого палива пільговим категоріям населення в поточному році розпочато у квітні місяці.
Станом на 01.09.2009 готівку виплачено  11020 пільговикам (або 92,7% від загальної поточної потреби). Серед ветеранів війни виплачено готівку 9066 особам (або 92,9 % від поточної потреби серед ветеранів війни), в тому числі:
- інвалідів війни     –   595 (93,3 %);
- учасників бойових дій      –   703 (92,0 %);
- учасників війни та членів сімей загиблих (померлих) – 7768 (93,0 %).
На забезпечення твердим паливом у товарній формі станом на 01.09.2009 надано 8 заяв, у т.ч. 1 інвалідом війни та 7 учасниками війни. На 01.08.2009 було оформлено усю необхідну документацію та досягнуто домовленість щодо завезення вугілля підприємством особисто кожному ветерану війни. Заплановано до кінця серпня вугілля завезти усім потребуючим.
Подано заяв на забезпечення пільговим побутовим паливом згідно     ст. 48 Гірничого Закону України 1412 особами. Виплачено готівку 1380 пільговикам , що складає 97,7% від загальної поточної потреби.
 У відповідності до статті 47 Закону України „Про Державний бюджет України на 2009 рік” місцеві органи виконавчої влади і місцевого самоврядування мають право встановлювати за рахунок власних коштів і благодійних надходжень додаткові до встановлених законодавством гарантії щодо соціального захисту населення.
У зв’язку з набуттям чинності постанови Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2009 року №887 „Про затвердження Порядку надання компенсації особам, які мають право на безоплатне отримання вугілля на побутові потреби, але проживають у будинках з центральним опаленням” з метою своєчасного надання вказаної вище компенсації управлінням праці та соцзахисту населення міськвиконкомів та райдержадміністрацій необхідно провести роз’яснювальну роботу з зазначеного питання та організувати роботу по прийому громадян.
Протягом опалювального періоду 2008-2009 років користувалися субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг (максимально у березні 2009 року) 61883 сім’ї або 7,3% від всіх сімей області, у серпні 2009 року (неопалювальний період) -  9024 сім’ї або 1,1 %. Субсидії на оплату житлово-комунальних послуг нараховані з початку 2009 року на суму 38605,9 тис. грн (передбачено бюджетом на 2009 рік – 86356,4 тис.грн).
З метою посилення адресності постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 року № 480 внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 року № 848 (в редакції постанови Кабінету Мiнiстрiв України від 22.09.1997 року № 1050 з доповненнями та змінами) стосовно призначення субсидій лише як виняток, на підставі рішень місцевих органів виконавчої влади або утворених ними комісій, а саме: індивідуальний підхід у прийнятті місцевими органами виконавчої влади та утвореними ними комісіями рішень про призначення субсидій на збільшену понад норму загальну площу житла (обов’язкове обстеження матеріально-побутових умов проживання громадян, крім одиноких непрацездатних громадян, які обслуговуються територіальним центром соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, – на підставі клопотання територіального центру). 
Відтепер призначення субсидій на збільшену понад норму загальну площу житла буде проводитись тільки комісіями, і тільки на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов проживання сімей, основне навантаження припаде на соціальних інспекторів