Прес-центр2 листопада 2009, 12:11

1 листопада в Україні відзначається професійне свято - День працівників соціальної сфери.

 

Соціальна  політика на  Луганщині проводиться через  управління праці та соціального захисту населення, управління Пенсійного Фонду України, регіональні підрозділи обласного центру зайнятості, фондів соціального страхування, центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, а також науково-дослідний  інститут та вищі навчальні заклади.  Мережа територіальних центрів соціального обслуговування одиноких непрацездатних громадян та інтернатних установ вирішує проблеми соціально вразливих верств населення, які потребують всебічної підтримки та допомоги з боку держави.
Основними напрямками соціальної політики держави є підвищення рівня життя населення, вирішення гострих проблем у сфері зайнятості та соціально-трудових відносин, створення безпечних умов праці, а також підтримка соціально незахищених громадян, надання їм  можливостей  для соціальної адаптації у суспільстві. Соціальна політика спрямована також на 500 тис. працюючих громадян області, право на труд яких визначено сьогодні Кодексом законів про працю. Контроль за його виконанням – один з напрямків роботи у соціальній сфері.
В цілому по області установами соціального захисту населення обслуговується близько 2 млн. електронних карток отримувачів різного роду соціальних послуг. Правові відносини у соціальній сфері регулюються сьогодні понад 100 законами України. Сформований реєстр пільговиків, до якого внесені всі громадяни, які мають право на пільги за 22 Законами України по 78 категоріям. Кількість пільговиків в області складає близько 700 тисяч.
        В Луганській області мешкають сьогодні близько 750 тисяч пенсіонерів та громадян похилого віку, в т.ч. - 150 тис. ветеранів війни,  понад 270 тис.  ветеранів праці,  які отримують всі передбачені законодавством пільги та компенсації, що дає змогу їм відчувати на собі підтримку держави.
 
        Через установи соціального захисту своєчасно та у повному обсязі забезпечується виплата всіх видів державної допомоги понад 110 тисячам громадян Луганської області. Сьогодні – це сім’ї з дітьми (в т.ч. – такі, що отримують виплату при народженні дитини), малозабезпечені сім’ї, інваліди з дитинства та діти-інваліди.  Виплата матеріальної допомоги за рахунок Державного і обласного бюджету матерям – героїням та громадянам, що опинились у скрутному становищі, також здійснюється через управління праці та соціального захисту.
При територіальних центрах соціального обслуговування одиноких непрацездатних громадян діють 35 відділень соціальної допомоги вдома, які надають послуги 18,6 тис. одиноких непрацездатних громадян похилого віку,   понад 7 тис. з яких проживають у сільській місцевості. При територіальних центрах створені відділення для тимчасового та постійного перебування, реабілітаційні відділення, відділення для надання грошової та натуральної допомоги громадянам області.
За рахунок коштів обласного бюджету в області функціонують 20 інтернатних установ, в яких мешкають понад 3 тис. громадян. Для мешканців створені гідні і дійсно комфортні умови проживання, побутового та медичного обслуговування.   З метою запобігання виникненню соціальних проблем в області у поточному році було відкрито  новий психоневрологічний будинок-інтернату.  
         В області нараховується більше 110 тис. людей з обмеженими фізичними можливостями, з яких 7 тис. – діти-інваліди.  Вирішення проблем їх соціального обслуговування та адаптації до суспільного життя, медичної та професійної реабілітації - ще один напрямок роботи працівників соціальної сфери. Пріоритетами   сьогодні є:
- рання реабілітація дітей-інвалідів,
- професійна реабілітація та створення робочих місць для інвалідів,
- створення умов безперешкодного доступу інвалідів до об’єктів соціальної сфери та інженерно-транспортної інфраструктури.
         Соціальна політика в Луганській області реалізується також через 4 обласні програми, пов’язані  з забезпеченням зайнятості населення, реабілітацією інвалідів, соціальним захистом ветеранів війни та праці і соціальним захистом громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи.  
 

Соціальна сфера – це, насамперед, люди, фахівці і професіонали, яких в області працює понад 12 тисяч. Щоденно віддаючи тепло своєї душі і серця людям, які цього потребують, вони створюють систему соціального захисту нашої області в непростих умовах сьогодення. При цьому постійно займаються   підвищенням свого професійного рівня, вміють добре і самовіддано працювати, активно відпочивати, знаходячи при цьому час на виховання дітей та створення тепла і затишку в родинних оселях, бо 90% працівників соціальної сфери – жінки.