Прес-центр30 вересня 2011, 11:09

1 жовтня в Україні відзначається День громадян похилого віку і День ветеранів




 








За станом на 01.09.2011 на обліку в управліннях праці та соцзахисту населення міськвиконкомів та райдержадміністрацій області знаходиться 103250 ветеранів війни, у тому числі:

інвалідів війни – 9897

учасників бойових дій – 11447

учасників війни – 67309

членів сімей загиблих (померлих) –  14579.

            Відповідно до плану заходів проводяться урочисті збори,  організовано відвідування та вшанування ветеранів  за місцем проживання, а також   в установах  соціального захисту населення – територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) й інтернатних установах системи соціального захисту населення області.

            В соціальній сфері Луганської області функціонують 20 обласних будинків-інтернатів, в т.ч – 8 для громадян похилого віку та інвалідів.   Підопічні зазначених установ забезпечені  всім необхідним для підтримки життєдіяльності. Для інвалідів  Великої Вітчизняної  війни, учасників бойових дій та ветеранів  обладнані одно-двумісні житлові кімнати  з телевізорами, холодильниками, значно покращенні умови   їх  проживання. Для ветеранів організовано    раціональне    чотириразове харчування, включаючи дієтичне; підопічні мають змогу отримувати цілодобову кваліфіковану  медичну допомогу, брати участь у культурно-масових та оздоровчих  заходах.

            З метою належної організації проведення Міжнародного дня громадян похилого віку та Дня ветерана в обласних стаціонарних установах області  приведені у належний стан прибудинкові території, місця для прогулянок; с художнім смаком оформлені квітники та куточки відпочинку; на кладовищах убрані могили підопічних. В інтернатних установах за участю художніх та дитячих  колективів області, а також самих підопічних,  проведені  святкові концертні програми.

            У бібліотеках інтернатних установ організовані книжкові виставки на військову тематику за участю співробітників Луганської  обласної бібліотеки ім.М.Горького та районних центральних бібліотек, облаштовані куточки бойової слави, випущені стінгазети з фотокартками  підопічних.

            У капличках, що розташовані на територіях інтернатних установ, 1 жовтня проведені богослужіння та панахиди по загиблим в роки Великої Вітчизняної війни.

            Напередодні відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку та Дня ветерана підопічні будинків-інтернатів загального профілю отримали привітання та подарунки від благодійного  фонду Милосердя Краснолучської міської ради. Про мешканців Ровеньківського обласного будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів було знято сюжет телекомпанією РТВ м. Ровеньки та показано по місцевому телебаченню.  Від Ради ветеранів Артемівського району та м. Ровеньки мешканці Луганського обласного геріатричного будинку-інтернату № 1 та Ровеньківського обласного будинку-інтернату отримали привітання, а підопічного Ровеньківського будинку-інтернату було запрошено до участі у міських святкових заходах.  Підопічні Кремінського будинку-інтернату отримали подарунки у вигляді  продуктів харчування від спонсорів ТОВ „Татіус” та поздоровлення від Кремінської райдержадміністрації. Підопічні Сватівського будинку-інтернату отримали від  райдержадміністрації привітання та святкові короваї; від голови ветеранської організації Сватівського району мешканці будинку-інтернату отримали солодощі. Спільно з клубом ветеранів смт.Білокуракино проведені святкові заходи у Білокуракинському будинку-інтернаті. Підопічні Троїцького будинку-інтернату отримали торти та поздоровлення у вигляді святкового концерту  від фольклорного ансамблю „Бережіння” смт.Троїцьке.

            В усіх інтернатних установах області на тижні, що минає, проходять  концертні програми за участю художніх та дитячих колективів області. Ветеранів, що мешкають в інтернатних установах, привітала начальник Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації  О.А.Поліщук.

            Першого жовтня  в обласних стаціонарних установах пройшли  урочисті поздоровлення громадян похилого віку та ветеранів за участю адміністрацій будинків-інтернатів, керівництва Головного управління праці та соціального захисту населення, районних та міських держадміністрацій з врученням пам’ятних подарунків.