Прес-центр25 грудня 2009, 19:12

24 грудня 2009 року відбулося виїзне засідання обласного комітету забезпечення доступності інвалідів до об"єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури під головуванням заступника голови облдержадміністрації В.В.Заблоцького.

 

Свою роботу обласний комітет забезпечення доступності розпочав із відвідування об’єктів соціально-побутового призначення. За результатами чого члени обласного комітету забезпечення доступності прийшли до висновку, що керівництвом району організана робота з виконання указів Президента України, розпоряджень Кабінету Міністрів України, інших нормативно-правових актів з питань створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями.
 По району визначено 176 будівель й споруд, які потребують першочергового облаштування засобами доступності, та 4 багатоповерхові житлові будинки, де мешкають інваліди.
На теперішній час з 176 об’єктів 125 облаштовані елементами доступності.
З 6 будівель органів виконавчої влади п’ять (райдержадміністрація-районна рада, прокуратура, податкова інспекція, РВ УМВС, районний суд) облаштовані нормативними пандусами.
Органи соціального захисту населення (районне управління праці та соціального захисту населення, терцентр, центр зайнятості населення, відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробницті, Пенсійного фонду) облаштовані елементами доступності.
Забезпечено доступність до абонентських відділень Петровського, Валуйського та Широківського сількомунгоспів, ОКП „Луганськвода”, КП „Теплосервіс”, КП „Станичанка”, до 22 поштових відділень (21 облаштовано кнопками виклику та Петровське поштове відділення облаштовано пандусом). Будівля ВАТ „Укртелеком” облаштована спеціальним домофоном.
В Станично-Луганському районі немає громадського транспорту. Всі пасажирські перевезення територією району здійснюються приміськими маршрутами м. Луганська. Входи до приміщень залізничного вокзалу ст. Кондрашівська–Нова та автостанції розташовані на рівні тротуару, на залізничному вокзалі ст. Кондрашівська – встановлено кнопку виклику
Певна увага приділяється безпеці руху осіб з обмеженими фізичними можливостями: на автобусній зупинці райцентру заниженими бордюри облаштовано в обох напрямках перехрестя вул. Леніна – 5 Лінія. Біля торгового центру „Єрмак” обладнано місце для безкоштовного паркування автотранспорту інвалідів.
Крім забезпечення суто архітектурної доспупності об’єктів соціально-побутового призначення в районі приділяється увага соціально-культурній адаптації інвалідів.Так бібліотеками району впроваджено така форма роботи з читачами-інвалідами, як замовлення літератури по телефону.
Проводиться обстеження житлово-побутових умов інваліді, за наслідками яких у 2008 році відремонтовано 34 житлові будинки інвалідів, у 2009 році – 36.
 Проблематичним залишається доступність для осіб з вадами здоров’я закладів охорони здоро’я та культури. З 26 об’єктів охорони здоров’я 3 облаштовані пандусами (РТМО, 2 аптеки в смт Станиця Луганська), на 7 встановлені кнопки виклику, на 3 вхід розташований на рівні тротуару. Доступності забезпечено на рівні 40 відсотків. З 20 запланованих об’єктів культури на 2 встановлені кнопки виклику, на 3 вхід розташовано на рівні тротуару,  15 об’єктів не облаштовано елементами доступності.

         Під час обстеження пандусів, якими обладнано об’єкти соціально-побутового призначення, членами обласного комітету забезпечення доступності встановлено ряд недоліків. Так в окремих випадках пандус недостатній по ширині для проїзду на інвалідному візку, вузькі вхідні двері. В приміщенні районного територіального медичного об’єднання відсутні інформаційні та вказівні таблички. Керівництвом району зауваження щодо недоліків у роботі з питань забезпечення доступності взято до уваги для подальшого їх усунення.