Прес-центр26 червня 2009, 08:06

26 червня 2009 року відбулось засідіння колегії Головного управління праці та соціального захисту населення.

 

      З метою своєчасної підготовки підвідомчих установ до роботи в осінньо – зимовий період 2009-2010 років виданий наказ від 18.05.2009р. №62 “Про підготовку стаціонарних соціально - медичних установ до роботи в осінньо – зимовий період 2009-2010 років”. Згідно з наказом в інтернатних установах розроблені заходи щодо проведення ремонтних робіт, заготівлі твердого палива, картоплі та овочів на зимове зберігання. При Головному управлінні утворений оперативний штаб з питань координації дій щодо сталої безперебійної роботи взимку.
              В   області функціонує 20 обласних будинків-інтернатів на 3488 ліжко – місць, ПТУ - інтернат на 300 місць, обласний дитячий санаторний центр “Незабудка” на 130 місць.
              У обласних будинках – інтернатах   проживають 1906 інвалідів I і II групи, 1118 – громадян похилого віку, 590 ветеранів Великої Вітчизняної війни, 49 - інвалідів війни, 334 ветерана  праці.
.             В дитячих установах мешкають діти – інваліди: Ровеньківський – 198, Краснодонський – 129, ПТУ – інтернат –227. Із загальної кількості вихованців: 37 інвалідів I-ї групи, 166 – II-ї групи, 90 – III групи та 261 інвалід з дитинства; з них 20 – сиріт і 193 дитини без піклування батьків.  
               З обласного бюджету за 5 місяців поточного року на утримання будинків-інтернатів надійшло фінансування у загальній сумі 33409,8  тис. грн.  
              На проведення ремонтних робіт станом на 01.06.2009 інтернатним установам виділено 7671,1 тис. грн., у тому числі :
 на капітальний ремонт   - 6224,4 тис. грн.
 на поточний ремонт       - 159,0   тис. грн.
 за кошти спец фонду      - 1287,6 тис. грн.
              На опалювальний сезон обласними стаціонарними установами проводеться закупівля 2394,0 т. твердого палива: АС – 1639,3 т., ДГР – 754,7 т., на загальну суму 1720,4 тис. грн. З минулого року залишилося вугілля у кількості 417,9 т. в Сватівському, Теплівському,  Дмитрівському, Ровеньківському дитячому будинках – інтернатах.. Централізовано опалюється 5 інтернатних установ, автономно на твердому паливі - 9, на газовому паливі - 8.
              Станом на 01.06.2009 в інтернатних установах соціальної сфери проведений поточний ремонт житлових кімнат на суму 175,8 тис.грн., виконано робіт по заміні вікон на металопластикові на загальну суму 108,4 тис. грн.; виконано поточний ремонт систем опалення на суму 36,7 тис. грн.
              У поточному 2009 році планується відремонтувати:
- котельні в Антрацитівському, Ровеньківському для престарілих, Старобільському, Ровеньківському дитячому будинках – інтернатах;
-  систему опалення в Луганському геріатричному №1,  Ровеньківському для престарілих, Попаснянському спеціальному, Нижнянському, Дмитрівському, Лотиківському психоневрологічних, Ровеньківському дитячому будинках - інтернатах;
- покрівлю в Троїцькому, Лотиківському психоневрологічному, завершити ремонт покрівлі у Луганському геріатричному №1, Луганському обласному пансіонаті для ветеранів війни та праці;
- систему водопостачання в Сватівському, Слов’яносербському, Ровеньківському дитячому будинках- інтернатах;
-     електропроводку в Старобільському, Слов'яносербському, Лотиківському психоневрологічних інтернатах;
- виконати поточний ремонт житлових кімнат в Білокуракинському, Ровеньківському для престарілих, Новоастраханському, Ровеньківському дитячому будинках – інтернатах.;
- провести  утеплення фасаду  в  Кремінському,  Луганському геріатрично- му №1, Луганському пансіонаті для ветеранів війни та праці, Перевальському, Старобільському, Теплівському психоневрологічних, Краснодонському дитячому будинках - інтернатах, ПТУ – інтернаті, ЛОДСЦ «Незабудка».
              На поточний рік заплановано будівництво запасної лінії електромережі в Антрацитівському будинку – інтернаті.
               Для проведення  контрольного  пуску опалювальних котелень в усіх установах планується  ревізія котельного обладнання.
              Особлива увага Головного управління та керівників стаціонарних установ приділяється організації харчування підопічних. Станом на 01.06.2009 виконання натуральних норм харчування стабільно становить 100 відсотків від встановлених норм.
              Для сталої роботи інтернатних установ в осінньо-зимовому періоді заплановано придбати картоплі – 202,9 т, овочевої продукції – 153,3 т., консервованої продукції  – 47,4 т.  Їх закупівля буде здійснюватися  на підставі Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, а також за прямими договорами з сільсько-господарськими підприємствами області.
          Забезпеченість підопічних м’яким інвентарем станом на 01.03.2009 становить 101 %.
    Підсобними господарствами планується заготовити на зиму грубих кормів власного виробництва - 65 т.
           
Соціальний захист бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі в осінньо-зимовий період 2009-2010 роки.
 
Наказом Головного управління праці та соціального захисту населення видано наказ,  яким затверджено персональний склад оперативного штабу для вжиття термінових заходів, спрямованих на запобігання загибелі бездомних громадян від переохолодження під час надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період 2009-2010 років.
В усіх управліннях праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій та міських рад постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з питань соціального захисту бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі.
У 19 районах області організовано соціальне патрулювання в інших містах та районах області робота у даному напрямку триває.
При територіальних центрах організовано пункти прийому гуманітарної допомоги від населення (теплих речей, взуття тощо).
У 21 містах та районах області створено пункти прийому та видачі теплого одягу, продуктів харчування та ліків.
У 7 містах та районах області у разі необхідності будуть обладнані пункти обігріву бездомних громадян.
У 4 містах області виділено кошти на фінансування соціальних ліжок в медичних закладах.
         У м. Луганську функціонує відділення обліку, де зареєстрованим особам надається посвідчення про взяття на облік. За рахунок місцевого бюджету громадянам вищезазначеної категорії, що мали останнє місце реєстрації у м.Луганську, надається допомога в оформленні втрачених особових документів. Громадяни цієї категорії також мають змогу отримувати юридичні, психологічні, соціально-побутові послуги та послуги з працевлаштування через міський центр зайнятості. У Луганському міському відділенні обліку бездомних громадян створено банк одягу, де від населення приймаються і роздаються взуття, одяг, білизна.
В області працює Попаснянський обласний спеціальний будинок – інтернат для громадян похилого віку та інвалідів для утримання осіб, звільнених з місць позбавлення волі, з приймальників – розподільників, що втратили соціальні зв’язки із сім’ями, не мають постійного місця проживання та потребують стороннього догляду.
Крім цього, при релігійних закладах в області працюють притулки для вищезазначеної категорії громадян: у м. Алчевську при християнській церкві “Прославління” працює центр медико-соціальної реабілітації. На базі храмового комплексу “Лісова дача” м. Сєвєродонецька створено будинок нічного перебування для  тимчасового  проживання  бездомних  громадян, у м. Брянці   функціонують  три  християнські реабілітаційні центри, у              м. Краснодоні працює соціально-реабілітаційний центр „Хліб Життя”, у Перевальському районі працюють два притулки для бездомних громадян, у м. Лутугине працює християнський центр реабілітації нарко та алкозалежних людей, де також приймаються бездомні та звільнені з місць позбавлення волі громадяни.