Прес-центр7 грудня 2009, 14:12

3 грудня 2009 року в усьому світі відзначається Міжнародний день інвалідів.

 

Вже стало доброю традицією напередодні Міжнародного дня інвалідів підводити підсумки реальних справ по забезпеченню рівних прав і можливостей нашим громадянам з певними обмеженнями, пов'язаними із станом здоров'я, визначити нові орієнтири по їх соціальному захисту.
Соціальний захист осіб з обмеженими фізичними можливостями в Луганській області здійснюється згідно Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».
Загальна кількість інвалідів в Луганській області складає 110477 осіб, серед яких більше 7 тисяч дітей-інвалідів.
Щорічно в середньому до 10 тисяч населення області визнається інвалідами, серед них 7 – 7,5 тисяч населення працездатного віку. 
На фоні зростання інтенсивних показників первинної інвалідності серед всіх категорій населення, особливо серед працездатного віку, питання щодо реабілітації інвалідів стають особливо актуальними.
Так, протягом 2009 року медико-соціальною експертною комісією складено більше 25 тисяч індивідуальних програм реабілітації, що складає 99,9 %.
У області створена цілісна система комплексної реабілітації інвалідів. Вже з раннього дитячого віку інваліди мають можливість відвідувати обласний центр реабілітації дітей-інвалідів «Відродження», де створені всі необхідні умови для цього. З дня його створення (довідково: 02 червня 2004 року) реабілітаційну допомогу отримали більше 4 тисяч дітей.
Для вирішення проблем інвалідів, надання їм реабілітаційних послуг працює Міжрегіональний центр професійної, медико-фізичної та соціальної реабілітації інвалідів. У центрі надається психологічна допомога інвалідам, проводяться індивідуальні консультації з професійної орієнтації, профреабілітації, медичний супровід. Тільки за 9 місяців 2009 року в центрі отримали реабілітаційні послуги 106 інвалідів.
         У обласному ПТУ-інтернаті для інвалідів навчаються 258 учнів по 9 спеціальностям із різних міст України.
В рамках виконання програми соціально-трудової реабілітації інвалідів області відділенням Фонду соціального захисту інвалідів впродовж 2009 року фінансується навчання 102 інвалідів у вищих і середніх учбових закладах, в 2008 році – 116 чоловік.
Виконуючи чинні законодавчі і нормативні акти відносно профреабілітації і працевлаштування інвалідів, служба зайнятості Луганської області приділяє пильну увагу організації роботи з вказаними особами.
Впродовж січня-жовтня 2009 року на обліку в міських і районних центрах зайнятості Луганської області знаходилося 1230 осіб з обмеженими фізичними можливостями, з них 8 осіб - І групи, 198 – II групи, 1024 – III групи.
За сприяння служби зайнятості Луганської області в поточному році працевлаштовано 470 із 1230 осіб, що перебувають на обліку в міських і районних центрах зайнятості.
У громадських роботах взяло участь 61 особа з обмеженнями працездатності.
Кожен громадянин, що звертається в службу зайнятості, отримує послуги профорієнтацій.
Чисельність осіб з обмеженими фізичними можливостями, охоплених послугами профорієнтацій, складає 2596. Вони отримали 8728 таких послуг шляхом залучення до різноманітних заходів: ярмаркам вакансій, дням відкритих дверей центрів зайнятості, презентаціям професій, інформаційним семінарам, семінарам з техніки пошуку роботи, тематичних семінарів для молоді і жінок, тренінгам-семінарам і тому подібне
При громадських організаціях інвалідів діють 12 підприємств, на яких працює близько шестисот чоловік, з них 334 інваліди.
         Останнім часом поліпшується забезпечення інвалідів технічними засобами реабілітації, розширюється їх перелік.
У поточному році 10141 інвалідів звернулися в управління праці та соціального захисту населення за направленнями на забезпечення протезно-ортопедичними виробами і ортопедичним взуттям, яким було видано 11424 направлення.
Також було видано 5875 технічних засобів реабілітації, що на 2837 одиниць більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зокрема – 913 інвалідних колясок, 1747 спеціальних засобів для спілкування і обміну інформацією, 2635 допоміжних засобів для особистого пересування (стоїків, ходунків, палиць, милиць та інше).
На обліку в Головному управлінні праці та соціального захисту населення облдержадміністрації перебуває 3867 інвалідів різних категорій, які мають медичні показання для забезпечення автомобілями. Для вказаної категорії громадян в 2008 році надійшло 98 автомобілів «Славута». Забезпеченість інвалідів автомобілями складала близько 3 відсотків від потреби. Впродовж 2009 року в Луганську область автомобілів для забезпечення пільгової категорії громадян не надходило.
         За рахунок коштів держбюджету отримано 443 путівки для інвалідів загального захворювання.
         У лікувально-профілактичних закладах області знаходиться під наглядом педіатрів 7 364 дитини у віці до 18 років. З них в будинку дитини виховується 40 дітей, в спеціалізованих школах-інтернатах системи Міністерства освіти і науки України – 669 дітей, в будинках-інтернатах системи Міністерства праці та соціального захисту населення – 330 дітей, в лікувально-профілактичних установах інших міністерств – 37 дітей.
Впродовж 2009 року 93 дитини були забезпечені слуховими апаратами, придбаними за рахунок державного бюджету (довідково: у 2008 році – за рахунок коштів державного бюджету 76 дітей і 178 дітей – за рахунок коштів обласного бюджету).
У системі соціального захисту населення Луганської області функціонує 18 стаціонарних установ для громадян похилого віку, інвалідів на 3488 ліжко-місць.
В області взято на облік 70,1 тис. пенсіонерів, одиноких непрацездатних громадян та інвалідів, які потребують різних видів соціального обслуговування і  отримання соціальних послуг, з них близько 15 тисяч інвалідів різних категорій.
Для обслуговування вказаної категорії громадян створені                                     34 територіальних центри соціального обслуговування пенсіонерів, одиноких непрацездатних громадян та інвалідів, у тому числі 17 – у сільській місцевості.  
Особливе місце в роботі територіальних центрів системи соціального захисту займають відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів.
         Сьогодні в області при терцентрах відкрито 20 таких відділень, в яких за І півріччя 2009 року обслужено 832 дитини-інваліда, в 2008 році було обслужено 1372.
         Окрім відділень соціальної реабілітації дітей-інвалідів послуги медико-соціальної реабілітації дітям-інвалідам в області надають Комунальна установа „Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів „Відродження” і Центр соціальної реабілітації „Надія” м. Красний Луч, послуги надані відповідно 268 і 36 дітям-інвалідам.
         У формуванні і реалізації політики у сфері соціального захисту і реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями беруть активну участь самі інваліди і їх громадські організації.
Сьогодні в області діє більше ста громадських організацій інвалідів, які всупереч фізичним обмеженням, рука в руку із здоровими співвітчизниками будують суспільство рівних можливостей.
Одним з першочергових завдань, що стоять сьогодні перед місцевими органами влади, є забезпечення безперешкодного доступу інвалідів до об'єктів житлового і суспільного призначення.
З цією метою створений обласний комітет забезпечення доступності інвалідів і аналогічні структури у всіх містах і районах. Сьогодні безперешкодний доступ забезпечений до більш ніж 3,9 тисячам існуючих адміністративних і інших будівель інфраструктури області. 2734 об’єкта забезпечено кнопками виклику персоналу. Серед першочергових об’єктів у населених пунктах області (адміністративні будинки органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, соціального забезпечення, пенсійного фонду) забезпечено засобами доступності 92% від загальної кількості об’єктів. Робота із забезпечення в повному обсязі першочергових об’єктів засобами доступності продовжується.

         Результати роботи висвітлюються в засобах масової інформації, телерадіопередачах, на сторінках місцевих газет: спеціальні передачі та тематичні сторінки, присвячені забезпеченню прав осіб з обмеженими можливостями. Запроваджується субтитрування передач, розміщення текстових матеріалів сюжетів новин у форматі „рухової стрічки”.