Прес-центр4 грудня 2018, 19:12

3 грудня. Міжнародний день осіб з інвалідністю. Разом знищуємо стереотипи.

Це не свято. Це дата, яка нагадує всім нам, що для людей з інвалідністю потрібно створювати інклюзивне суспільство. Це дата звітування державних органів про те, що створено для таких людей.

Часто пишуть та говорять  про біль, страждання та байдужість суспільства аби більш виразно показати проблему. Це щирі наміри, але цим самим створюється окрема каста людей, яких потрібно жаліти і ставитись інакше. Якщо ми будуємо інклюзивне суспільство РІВНИХ можливостей, то й відношення має бути рівним. Суспільство має створити умови для реабілітації та соціалізації максимальної кількості людей, а від людини вже залежить як вона реалізується. Сама така задача, а саме привернути увагу влади різного рівня, колег та партнерів, журналистів, ЗМІ до питань рівності в доступі до послуг  була поставлена перед учасниками обласного Форуму «ДІАЛОГ ПРО СТРАТЕГІЮ ПІДВИЩЕННЯ ІНКЛЮЗІЇ У РІЗНИХ СФЕРАХ СУСПІЛЬНОГО ЖИТТЯ» для профільних представників громад Луганської області в рамках Всеукраїнського флешмобу «Вікенд необмежених можливостей 2018», який відбувся 3 грудня у м. Сєвєродонецьк та 4 грудня у форматі антифоруму  у м. Лисичанськ.

Метою Форуму було зібрати зацікавлених з числа активістів, НГО, представників органів влади, за підтримки UNDP, UNFPA, UNW, Луганської Асоцiацiї органiзацiй осіб з інвалiднiстю, Департаменту соціального захисту населення та інших структурних підрозділів Луганської обласної державної адміністрації на діалоговий тематичний захід, формат якого передбачає залучення в діалог представників зацікавлених сторін, які заздалегідь обізнані в тематичних питаннях і підготовлені для організації командної роботи з напрацювання спільних проектних ідей в сфері аналізу, моніторингу, оцінки потреб, адвокації та захисту прав людей з інвалідністю, готових розглядати та впроваджувати кращі практики роботи в цьому напрямку.

Під час Форуму обговорено «Універсальний дизайн», як необхідну складову нашого повсякденного життя, і про не тільки архитектурну доступність, а і доступність до всіх сфер суспільного життя: освіти, медицини, реалізацію прав на працю, необхідності популяризації підходів «дружня громада», «інклюзія». Обговорили та побачили відео-звіти з експерименту Луганської Асоцiацiї органiзацiй осіб з інвалiднiстю щодо доступності популярних соціальних об‘єктів (міськвиконкомів, аптек, будинків культури, поштових відділень, храмів, ЦНАПів тощо) центрів міст Рубіжне, Старобільськ, Кремінна та Сєвєродонецьк. Незабаром відео з’явиться на ndo.lg.ua.

Більш ніж 60 учасників заходу чітко зорієнтувались в оголошених проблемах та знають, що можна та треба робити для того, щоб їх було менше.

Обговорена тема необхідності  об'єднання зусиль органів влади, недержавних громадських організацій, активістів з числа осіб з інвалідністю задля створення рівних можливостей для таких людей та захисту і дотримання їх прав. Розглянуто механізм реалізації цих задач через інститут уповноважених з прав осіб з інвалідністю при органах місцевої влади, який наразі створюється в області.

Другий день Форуму проведено у каворкингу «Дружба» м. Лисичанськ у вигляді практичного дня під час якого учасники, розподілені заздалегідь на спеціальні робочі групи, мали змогу отримати досвід з розроблення ідей щодо створення власної справи та отримання відповідних міжнародних грандів на їх реалізацію.

Під час заходу проведені руханки-майстерні, які об'єднали учасників Форуму, всіх без виключення, та надихнули до спільних дій в дружньому колі. Розпис брендових пряників «Луганщина моя» та виготовлені власноруч брелоки з відбитком пальця - це певна іновація в перервах з кавою!

Велика подяка за ідею фотовиставки групі активістів Центру надання соціальних послуг Троїцької ОТГ під керівництвом Світлани Охрицької та чудовому майстру-фотографу Сашко Симоненко, який реалізував цю ідею, за  руханки-майстерні «Громадський Дім» та Андрію Жидкову, всім спікерам та небайдужим учасникам Форуму!

Окрема і головна подяка за чудову і продуктивну організацію Форуму раднику з питань примирення та соціальної єдності, Представнику Програми розвитку ООН Ганні Боровій та її колегам.

За підсумками Форуму відповідальні експерти ПРООН складуть Аналітичний звіт з відповідними рекомендаціями та висновками щодо наявності можливостей та шляхів реалізації напрацьованих проектних ініціатив зацікавлених  осіб – учасників Форуму для забезпечення покращення інклюзії  в різних сферах життя Луганської області.

                                                                                          Сердюкова Інна