Прес-центр3 листопада 2011, 17:11

3 листопада 2011 року в Луганській обласній філармонії відбулися обласні урочисті збори з нагоди професійного свята – Дня працівника соціальної сфери України.










Соціальна  політика на  Луганщині проводиться через  управління праці та соціального захисту населення, управління Пенсійного Фонду України, регіональні підрозділи обласного  центру зайнятості, фондів соціального страхування, центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, а також науково-дослідний  інститут  та вищі навчальні заклади.  Мережа територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та інтернатних установ вирішує проблеми соціально вразливих верств населення, які потребують всебічної підтримки та допомоги  з боку держави.

Основними напрямками соціальної політики держави є підвищення рівня життя населення, вирішення гострих проблем у сфері зайнятості та соціально-трудових відносин, створення безпечних умов праці, а також підтримка соціально незахищених громадян, надання їм  можливостей  для соціальної адаптації у суспільстві. Соціальна політика спрямована також на 500 тис. працюючих громадян області,  право на труд яких визначено сьогодні Кодексом законів про працю. Контроль за його виконанням – один з напрямків роботи у соціальній сфері.

В цілому по області установами соціального захисту населення обслуговується близько 2 млн. електронних карток отримувачів різного роду соціальних послуг. Правові відносини у соціальній сфері регулюються сьогодні понад 100 законами України.  Сформований реєстр пільговиків, до якого внесені  всі громадяни, які мають право на пільги за 22 Законами України по 78 категоріям. Кількість пільговиків в області складає близько 700 тисяч.

В Луганській області мешкають сьогодні близько 730 тисяч пенсіонерів та громадян похилого віку, в т.ч. - 102 тис. ветеранів війни,  понад 260 тис.  ветеранів праці,  які отримують всі передбачені законодавством пільги та компенсації, що дає змогу їм відчувати на собі підтримку держави.

Через установи соціального захисту своєчасно та у повному обсязі забезпечується виплата всіх видів державної допомоги понад 135 тисячам громадян  Луганської області. Сьогодні – це сім”ї з дітьми (в т.ч. – такі, що отримують виплату при народженні дитини), малозабезпечені сім”ї, інваліди з дитинства та діти-інваліди.  Виплата матеріальної допомоги за рахунок Державного і обласного бюджету матерям – героїням та громадянам, що опинились у скрутному становищі, також здійснюється через управління праці та соціального захисту.

При територіальних центрах соціального обслуговування одиноких непрацездатних громадян діє 31 відділення соціальної допомоги вдома, які надають послуги 14,4 тис. одиноких непрацездатних громадян похилого віку,   понад 7 тис. з яких проживають у сільській місцевості. При територіальних центрах створені відділення для тимчасового та постійного перебування (140 ліжко-місць), реабілітаційні відділення, відділення для надання грошової та натуральної допомоги громадянам області. (обслуговують щороку понад 10 тис. громадян).

За рахунок коштів обласного бюджету в області функціонують 20  інтернатних установ, в яких мешкають понад 3 тис. громадян. Для мешканців створені гідні і дійсно комфортні умови проживання, побутового та медичного обслуговування. В області нараховується більше 110 тис. людей з обмеженими фізичними можливостями, з яких 7 тис. – діти-інваліди.  Вирішення проблем їх соціального обслуговування та адаптації до суспільного життя, медичної та професійної реабілітації  - ще один напрямок роботи працівників соціальної сфери.  

Соціальна політика в Луганській області реалізується також через 4 обласні програми, пов"язані  з забезпеченням зайнятості населення, реабілітацією інвалідів, соціальним захистом ветеранів війни та праці і соціальним захистом громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи.  

Погашення заборгованості із заробітної плати, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, легалізація заробітної плати, ліквідація „тіньової” зайнятості – проблеми, над вирішенням яких працює Територіальна державна інспекція праці у Луганській області. У співпраці з профспілками, податковою адміністрацією, органами прокуратури вирішуються  питання соціального захисту працюючих громадян.Частиною єдиної системи цивілізованого розв”язання соціальних проблем у суспільстві є обласне відділення Національної служби посередництва і примирення. Спільно з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування соціальні протести, що виникають в соціально-трудових відносинах, врегульовуються  у законодавчому руслі, або взагалі прогнозуються та попереджуються. Проблеми, що накопичувались у   відносинах між роботодавцями та найманими працівниками роками, поодинці не вирішуються. За допомогою служби посередництва і примирення приймаються заходи щодо встановлення діалогу між сторонами соціально-трудових відносин.  

Матеріальна підтримка, постійне або тимчасове працевлаштування, можливість безкоштовного перенавчання та підвищення кваліфікації, відкриття власної справи – ось перелік послуг, які надаються державною службою зайнятості населення. Ефективне використання новітніх технологій дає можливість забезпечити потреби як безробітних в роботі, так і роботодавців у фахівцях.  

До комплексу соціальних послуг, пов”язаних з соціальним захистом працюючих та членов їх сімей, належить матеріальне забезпечення громадян у зв”язку з тимчасовою непрацездатністю, вагітністю та пологами, смертю застрахованої особи, а також послуги, спрямовані на профілактику і зміцнення здоров”я працюючих громадян та їх дітей. Сьогодні в обласному відділенні Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності зареєстровані понад 65 тис. страхувальників з кількістю працюючих понад 600 тисяч осіб. За рахунок коштів Фонду   частково фінансуються 22 санаторія-профілакторія області, 32 дитячо-юнацькі спортивні школи.  Щороку понад 230 тисяч дітей застрахованих осіб отримують новорічні подарунки за рахунок коштів Фонду

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань  у цьому році святкує своє 10-річчя. Серед основних завдань Фонду – проведення профілактичних заходів щодо усунення шкідливих та небезпечних виробничих факторів, попередження нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, поновлення здоров”я та працездатності постраждалих на виробництві, відшкодування матеріальної та моральної шкоди застрахованим особам. Робота Фонд сприяє стабільному щорічному зниженню виробничого травматизму.

На органи Пенсійного Фонду України покладені обов”язки по впровадженню в державі пенсійної реформи, суть якої складається у переході від принципу „пенсійного забезпечення” до обов”язкового пенсійного страхування, коли головною умовою для призначення пенсії є наявність страхового стажу. Обласним відділенням Фонду забезпечено своєчасне та в повному обсязі надходження коштів в бюджет Фонду, а також стабільне фінансування виплати пенсій для 727 тис. пенсіонерів області.

Важливу роль у сфері соціального захисту наших громадян відіграє обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів України. Фонд фінансує ряд державних програм соціального захисту інвалідів, їх соціально-трудову та професійну реабілітацію, сприяє забезпеченню конституційних прав і гарантій людей з обмеженими фізичними можливостями. На підприємствах області забезпечені роботою понад 14 тис. інвалідів області. Щорічно на професійне навчання молоді відділення Фонду спрямовує відповідні кошти Велика увага приділяється соціально-трудовій та професійній реабілітації інвалідів шляхом надання фінансової допомоги та технічного переоснащення підприємств громадських організацій інвалідів, створення робочих місць для інвалідів, покращення умов їх праці. В цьому році виповнюється 20 років Фонду соціального захисту інвалідів.

На території області працює Луганське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, яке є єдиним спеціалізованим підприємством Луганської області  з надання всього спектру протезно-ортопедичних послуг громадянам області, які таких потребують. В складі підприємства працюють протезна та взуттєва дільниці, стаціонар складного протезування на 24 ліжка, медичний відділ, ательє з продажу населенню малоскладної протезно-ортопедичної продукції. Підприємство забезпечує інвалідів Луганської області протезно-ортопедичними виробами, ортопедичним взуттям та засобами реабілітації, в тому числі – з залученням виїзних бригад в процесі обстеження громадян, що потребують обслуговування на підприємстві.

Центри соціальних служб для дітей, сім”ї та молоді здійснюють соціальний супровід сімей, що опинились в складних життєвих ситуаціях, соціальну підтримку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, здійснюють заходи щодо профілактики раннього соціального сирітства та попередження відмови від новонароджених дітей. В області функціонує центр соціально-психологічної допомоги,  обласний центр матері та дитини, де мешкають и отримують різноманітну соціальну допомогу матері з немовлятами.

В соціальній сфері області працює науково-дослідний інститут соціально-трудових відносин, який займається розробкою державних соціальних стандартів, нормативних документів, що регулюють соціально-трудові відносини як в соціальній сфері так і в інших сферах економіки.

З метою підготовки кадрів для роботи в соціальній сфері області був створений  Луганський інститут праці та соціальних технологій. За роки існування (з 2004 року) інститутом підготовлено близько 800 спеціалістів, з яких близько 200 – за спеціальністю „соціальна робота”.  За підтримки Фонду соціального захисту інвалідів інститут працює також над проблемою реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями. Соціальна сфера – це, насамперед, люди, фахівці і професіонали, яких в області працює понад  12 тисяч. Щоденно віддаючи тепло своєї душі і серця людям, які цього потребують, вони створюють систему соціального захисту нашої області в непростих умовах сьогодення.  При цьому постійно займаються   підвищенням свого професійного рівня, вміють добре  і самовіддано працювати, активно  відпочивати, знаходячи при цьому час на виховання дітей та  створення тепла і затишку в родинних оселях, бо 90% працівників соціальної сфери – жінки.