Прес-центр23 грудня 2015, 13:12

Більше 200 заходів проведено на Луганщині в рамках обласного етапу Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

Підсумки реалізації обласного етапу Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», проведеної з 25 листопада по 10 грудня 2015 року, підбито на засіданні обласної Координаційної ради з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми. Захід проведено 22 грудня 2015 року за участю голови ради, заступника голови облдержадміністрації Ольги Лішик, заступника голови ради, директора Департаменту соціального захисту населення обласної держадміністрації Елеонори Поліщук та членів дорадчого органу.

 

Елеонора Поліщук зазначила, що цього року була мета максимально залучити до акції молодь, фахівців, які працюють у сфері насильства, громадськість, адже для Луганщини тематика насильства є актуальною через існуючі умови сьогодення. Вона розповіла, що у поточному році Департаментом соціального захисту населення ОДА акцентувалася увага на необхідності проведення неформальних заходів, які привертають увагу ЗМІ та широких кіл громадськості. Результатом стало проведення більше 200 заходів у кожному місті та районі області.

 

Директор Департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації поінформувала про проведені заходи на обласному рівні. Зокрема, вагомою подією стало проведення засідання «круглого столу» Департаментом спільно із Фондом народонаселення ООН за участю директора Департаменту сімейної, ґендерної політики та протидії торгівлі людьми Мінсоцполітики України Наталії Федорович, який відбувся 30 листопада. Під час заходу презентовано роботу п’яти мобільних бригад, що працюють в області та надають допомогу жінкам та дівчатам-підліткам, які стали жертвами насильства. Також велика увага приділяється профілактичній роботі.

 

8 грудня 2015 року проведено молодіжну соціальну акцію у форматі флеш-мобу «Єднаймося проти насильства». Велика увага цього року приділялася інформаційній діяльності з метою інформування населення про явище насильства, методи боротьби з ним та щодо подолання існуючих у цій сфері стереотипів. Зокрема, проведено брифінг для ЗМІ області за участю Елеонори Поліщук, та випущено в ефір двох обласних телерадіокомпаній дві тематичні телепередачі за участю Наталії Федорович. Крім того, в області розповсюджено інформаційні буклети «Насильство – це сміття, яке необхідно виносити з дому».

 

Цікавими та креативними були заходи і в містах та районах області. Так, у Білокуракинському районі проведено шкільний благодійний ярмарок, на кошти від якого куплено подарунки для 34 вихованців дитячого закладу «Журавка» Сватівського району. У місті Лисичанську протягом акції працювала дитяча правозахисна приймальня. У місті Рубіжному проведено флеш-моб «Молодь вільна від насильства». На Кремінщині молоді люди також провели флеш-моб «Стоп насильству!», а також акцію «Подаруй добро», у ході якої молодь дарувала перехожим на вулиці червоні серця та посмішки.

 

«Сьогодні держава веде активну роботу щодо ратифікації Стамбульської конвенції. Боротьба із домашнім, ґендерно обумовленим насильством та запобігання торгівлі людьми є важливим фактором становлення України як європейської держави», – зазначила Елеонора Поліщук.

 

Яна Соловйова