Прес-центр22 березня 2016, 13:03

Елеонора Поліщук доповіла про підсумки роботи Департаменту соціального захисту населення ОДА у 2015 році

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук у ході апаратної наради доповіла про підсумки роботи Департаменту у 2015 році.

 

Вона зазначила, що 2015 рік став роком сталого кадрового та  матеріально-технічного розвитку. Так, якщо станом на 1 січня 2015 року працювали 22 фахівця, то станом на 1 січня 2016 року було вже 35 співробітників. За підтримки обласної держадміністрації та Агентства США з міжнародного розвитку поліпшено матеріально-технічну базу Департаменту. Елеонора Поліщук розповіла про напрямки реалізації державної соціальної політики в області: виплата державної готівкової та безготівкової допомоги, підтримка працюючого населення, надання соціальних послуг, а також реалізація повноважень, делегованих обласною військово-цивільною адміністрацією, щодо впровадження 6 регіональних програм та координації діяльності 9 робочих груп та комісій.

 

До структури установ та закладів соціальної сфери Луганської області входять безпосередньо Департамент соціального захисту населення ОДА, 10 інтернатних закладів та 3 соціальних центри обласного підпорядкування, 15 міських і районних управлінь соцзахисту населення, 15 міських і районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, 15 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та 5 центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

 

Елеонора Поліщук зазначила, що в області проживає 712,2 тис. постійного населення (без урахування внутрішньо переміщених осіб). Кількість отримувачів державної підтримки в соціальній сфері Луганської області, які обслуговуються Департаментом, в 2015 році складає 1 077 542 осіб, адже одна людина може представляти декілька категорій. Однією із головних функцій Департаменту є виплата готівкової допомоги різним категоріям населення. У 2015 році різні види допомог мешканцям області виплачено більше ніж на 1 мільярд гривень.

 

Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА розповіла про нові категорії громадян, з якими в оперативному порядку налагоджено роботу – внутрішньо переміщені особи та учасники АТО. Станом на 1 січня 2015 року в області було обліковано більше 85 тис. переселенців, а 1 січня поточного року – близько 250 тис. На початок минулого року на Луганщині було 292 учасника АТО, а у січні цього року вже 1651. Найбільша їх кількість зафіксована в місті Сєвєродонецьку та Старобільському районі.

 

Зупинилася Елеонора Поліщук на розвитку соціальних послуг. Рівень охоплення зазначеними послугами має позитивну динаміку та зріс на 5% у порівнянні із 2014 роком. Лідерами у цьому напрямку є Новопсковський і Станично-Луганський райони, а також міста Рубіжне та Сєвєродонецьк. Аутсайдерами – Новоайдарський, Білокуракинський та Біловодський райони. Вона розповіла про діяльність інтернатних закладів області, зокрема, щодо ремонтних робіт, на виконання яких у 2015 році із обласного бюджету було виділено 16,6 млн грн.

 

Елеонора Поліщук наголосила на втраті через конфлікт на сході країни бази дитячих закладів оздоровлення та відпочинку області. Вона розповіла про діяльність обласних соціальних установ: обласного центру соціально-психологічної допомоги, обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також обласного центру для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді, що надають підтримку сім’ям та особам, які опинилися у складних життєвих обставинах. Так, фахівцями центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді соціальна підтримка надана більше 7 тис. сімей із дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах. Під соціальним супроводом перебувало 638 сімей, в яких виховується 1077 дітей.

 

Директор Департаменту соцзахисту населення ОДА розповіла про співпрацю із міжнародними гуманітарними організаціями щодо допомоги різним категоріям населення. Фахівцями структурного підрозділу у минулому році опрацьовано 1286 звернень громадян. Великою є робота щодо роз’яснення населенню основ законодавства шляхом участі у 15 брифінгах для ЗМІ, зйомки 4 спецрепортажів та 2 тематичних програм. У 2015 році Елеонора Поліщук взяла участь у трьох парламентських слуханнях. З метою вдосконалення чинного законодавства Департаментом подано 30 пропозицій органам державної виконавчої влади різних рівнів.

 

Елеонора Поліщук зазначила основні пріоритети у діяльності Департаменту в 2016 році, зокрема, щодо посилення адресного характеру надання соціальної допомоги та пільг незахищеним категоріям громадян, верифікації соціальних виплат, створення системи соціального інспекторату, розвитку системи соціальних послуг, організації оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та інші.

 

Яна Соловйова