Прес-центр25 грудня 2015, 13:12

Елеонора Поліщук: на сьогодні в області соціальними службами в повному обсязі забезпечується соціальний захист дітей та сімей з дітьми, передбачена чинним законодавством

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук розповіла про соціальну підтримку дітей та сімей з дітьми в ході колегії обласної державної адміністрації, що відбулася 24 грудня 2015 року за участю заступників голови ОДА Юрія Клименка та Ольги Лішик, міських голів, голів РДА та керівників районних військово-цивільних адміністрацій, керівників структурних підрозділів обласної держадміністрації.
 

Вона наголосила, що всебічна соціальна підтримка дітей залишається пріоритетом у діяльності органів державної, обласної та місцевої влади. На сьогодні в Луганській області соціальними службами в повному обсязі забезпечується соціальний захист дітей та сімей з дітьми, передбачена чинним законодавством.
 

Так, державою надається як готівкова, так і безготівкова підтримка дітям та сім'ям з дітьми. Станом на 1 грудня поточного року в області відсутня заборгованість із виплат. У рамках державної соціальної допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування за принципом «гроші ходять за дитиною» профінансовано більше 11 млн грн.
 

Державна допомога сім'ям з дітьми виплачена 37 395 одержувачам на загальну суму 413627,2 тис. грн. На Луганщині 3077 багатодітних сімей, 9022 дітей з багатодітних сімей, 10 дитячих будинків сімейного типу, 22 прийомні сім'ї, 19 сімей опікунів (піклувальників).
 

Однією із головних проблем у зазначеному напрямку Елеонора Поліщук назвала кадрову неукомплектованість центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Згідно із нормативами, у районах має бути 1 соціальний працівник на 2,5 тис. населення, а у містах – 1 соцпрацівник на 6 тис. населення. Після скорочення, що відбулося у 2013 році, склалася критична ситуація із кадровим забезпеченням ЦСССДМ. Фактична укомплектованість центрів області кадрами від нормативу становить 18,98%. В умовах появи нових категорій соціально незахищених громадян (внутрішньо переміщені особи, сім'ї учасників АТО) питання потребує якнайскорішого вирішення. Найбільш гостро стоїть питання в Новоайдарському та Попаснянському районах, де укомплектованість кадрами становить відповідно 9 % та 8%. У зв’язку із цим, директор Департаменту соцзахисту населення ОДА рекомендувала керівникам міст і районів області при формуванні бюджетів на 2016 рік передбачити фінансування для кадрового забезпечення центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді з метою забезпечення місцевих громад послугами соціальних працівників у повному обсязі відповідно до встановлених законодавством нормативів.
 

Елеонора Поліщук поінформувала про оздоровлення та відпочинок дітей. Так, станом на 21 грудня 2015 року оздоровленням та відпочинком охоплено 17 953 дитини шкільного віку, що складає 30,1 % від загальної кількості дітей, які проживають на підконтрольній українському Уряду території. Із загальної кількості оздоровлених дітей 10 949 або 41% – це діти пільгових категорій. Зокрема, 67 дітей, постраждалих від надзвичайної ситуації у місті Сватово, були відправлені на оздоровлення. При плануванні місцевих бюджетів на 2016 рік рекомендовано збільшити суми на проведення дитячої літньої оздоровчої кампанії з метою збереження та збільшення показників 2015 року з урахуванням нових категорій дітей: діти внутрішньо переміщених осіб, діти, батьки яких загинули, постраждали або беруть участь у проведенні АТО.
 

Розглянуто також питання соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Сьогодні в Луганській області діє 5 центрів реабілітації дітей-інвалідів у містах Рубіжне та Сєвєродонецьк, а також у Білокуракинському, Кремінському та Станично-Луганському районах. Усього в центрах та відділеннях соціальної реабілітації з початку року пройшли реабілітацію понад 300 дітей-інвалідів. Елеонора Поліщук рекомендувала вивчити можливість відкриття відділень денного перебування для дітей-інвалідів у Новоайдарському районі та місті Лисичанську, де відсутні установи зазначеного напрямку.
 

Яна Соловйова