Прес-центр23 грудня 2015, 15:12

Елеонора Поліщук: «Уся відповідальність за організацію призначення житлових субсидій покладена на керівників місцевих органів влади»

Про систему надання субсидій на сплату житлово-комунальних послуг розповіла на брифінгу для ЗМІ директор Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Елеонора Поліщук.

 

Вона зазначила, що порядок призначення субсидій постійно вдосконалюється та спрямований на посилення адресного підходу до проблем кожної сім’ї. Лише в цьому році порядок змінювався шість разів. Так, сьогодні з метою спрощення призначення житлових субсидій громадянам України можна заповнювати та реєструвати документи в електронному вигляді на сайті Міністерства соціальної політики України (www.subsidii.mlsp.gov.ua).

 

Елеонора Поліщук нагадала, що пакет документів для оформлення субсидій скорочений та спрощений до мінімуму: треба лише заповнити заяву та декларацію про доходи. При чому у декларації треба вказати лише вид доходу, наприклад, заробітна плата, пенсія, стипендія та організацію, що сплачує ці кошти.

 

З 1 травня поточного року кількість субсидій значно збільшилася: вже звернулися майже 137 тис. сімей. У минулому році в опалювальний період одержувачами субсидій було 33 тис. сімей. За 11 місяців поточного року субсидії профінансовано на 233,5 млн грн, середній розмір призначених у листопаді субсидій склав 916,27 грн. А середній відсоток оплати за житлово-комунальні послуги в Україні з урахуванням наданої сім’ї субсидії складає 7,7 відсотки від доходу.

 

Елеонора Поліщук зауважила, що однією з головних проблем у процесі оформлення субсидій, що впливає на швидкість їх надання, є нерозбірливе написання нашими громадянами даних у документах, заявах і деклараціях. І ще раз наголосила, що писати та заповнювати документи слід чітко та зрозуміло, аби не було ніяких неточностей. Крім цього, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА торкнулася питання надання субсидій на придбання твердого побутового пічного палива та зжиженого газу. За 11 місяців 2015 року на цей вид субсидій в області вже виплачено майже 3 млн грн 2115 сім’ям. Середній розмір склав 1375 грн. «Сьогодні у процесі призначення житлових субсидій населенню залучені декілька організацій, і не тільки органи соціального захисту. Тому, уся відповідальність за організацію цієї роботи покладена на керівників місцевих органів влади», – підсумувала Елеонора Поліщук.

 

За матеріалами прес-служби обласної військово-цивільної адміністрації