Прес-центр21 квітня 2017, 13:04

Елеонора Поліщук взяла участь у навчально-ознайомчому візиті до Грузії з питань участі жінок у розвитку місцевих громад

Директор Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Елеонора Поліщук взяла участь у навчально-ознайомчій поїздці по програмі мобілізації громад для розширення можливостей у Грузії, що відбувся з 2 по 12 квітня поточного року. Метою візиту стало вивчення позитивного досвіду Грузії у використанні потенціалу жінок для розвитку місцевих громад. Участь у заході взяли 19 представниць Луганської та Донецької областей.

 

Під час поїздки учасниці відвідали низку регіонів, зокрема, Марнеульський муніціпалітет (край Квемо-Картлі), муніціпалітет Горі (край Шида Картлі) та Зугдідський муніціпалітет (регіон Самегрело). Відбулося знайомство із досвідом роботи Жіночого інформаційного центру та Фонду Тасо. Зазначені організації свого часу провели масштабну роботу в різних регіонах Грузії із пошуку жінок-лідерок, які в подальшому створили групи взаємодопомоги, що працювали за різними напрямками. Під час візиту учасниці зустрілися із жінками, які мешкають як у сільських, так і міських населених пунктах, і є представницями різних вразливих груп, у тому числі, національних меншин та внутрішньо переміщених осіб.

 

У рамках навчально-ознайомчого візиту Елеонора Поліщук відвідала вірменське та азербайджанське поселення, де наочно ознайомилася із вирішенням конкретних соціально-побутових питань місцевих громад жіночими ініціативними групами у співпраці із районною владою. Вона також поспілкувалася із жінками-переселенками, які змогли реалізуватися на новому місці, наприклад, відкривши власне арт-кафе та кооперативні господарства.

 

Елеонора Поліщук зустрілася із представниками благодійної організації, яка надає послуги постраждалим від домашнього насильства. Цікавим виявився досвід створення у громадах координаційних рад із ґендерних питань. Цей досвід наразі перейняли об’єднані територіальні громади Луганщини, де вже створено подібні ради.

 

Після повернення Елеонора Поліщук розповіла про підсумки візиту в ефірі телеканалу ЛОТ у телепередачі «Пряма лінія». Із матеріалами можна ознайомитися за посиланням http://lot.lg.ua/author-program/pryamaya-liniya-polishhuk-13-04-2017

 

Візит до Грузії проведено в рамках проекту «Відновлення управління і сприяння примиренню в охоплених кризою громадах України», що був ініційований для залучення громад у процеси піклування про їх майбутнє, особливо майбутнє жінок та дівчат. Проект реалізується ПРООН та ООН Жінки за фінансової підтримки Європейського Союзу.

 

Яна Соловйова