Прес-центр21 листопада 2018, 14:11

Конфлікт на Донбасі суттєвим та згубним чином вплинув на добробут населення, соціальні та економічні умови загалом

Тривалий час проблема насильства в сім’ї в суспільстві замовчувалася. Будь-яке втручання у сімейні стосунки з боку держави та суспільства вважалося порушенням таємниці приватного життя і не припускалося. Таке становище призвело до певного свавілля у сфері сімейних відносин та перетворення їх на область латентних правопорушень, які залишалися поза увагою компетентних органів і державної влади. Домашнє насильство, незважаючи на його форму (фізичне, економічне, сексуальне чи психологічне, між якими часто важко провести межу), є одним із найбільших порушень прав людини, як на вітчизняному, так і на міжнародному рівнях, зокрема, права на життя.

Насильство, нажаль, часто має прихований характер. Часом, не тільки кривдник, а й потерпіла особа нерідко докладає всіх зусиль приховування факту насильства через відчуття сорому, страху, безпорадності, неможливості що-небудь змінити на краще, інколи ж - це через незнання. Тому, проблема виявлення випадків і причин насильства, і формування активної установки щодо усвідомлення зміни моделі поведінки - це складне й важливе професійне завдання фахівців Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги, яке потребує високого рівня кваліфікації, вміння налагодити контакти і створити атмосферу безпеки й довіри. Крім того, зустрічаються жінки, які зазнали сексуального насильства в дитинстві чи ранній юності, і хоча це відбулося багато років тому, вони все ще страждають від наслідків травми. Крім того, іноді жінки, які зазнали зґвалтування, не розповідають про це роками (або взагалі ніколи не розповідають), однак при цьому в теперішньому часі страждають від множинних фізичних і психологічних принижень з боку чоловіків.

За даними Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації, за 9 місяців 2018 року зафіксовано 2393 офіційних звернення за фактами домашнього насильства, у той час як за 9 місяців 2017 року було 1080 звернень (збільшення на 122 %), за 9 місяців 2016 року –684 (збільшення на 250 %), за 9 місяців 2015 року – 422 (збільшення на 467 %).

Із загальної кількості звернень у поточному році 83 % надійшли від жінок, 16 % - від чоловіків та 1 % - від дітей. Важливо також зазначити, що страждати від насильства можуть не тільки жінки, а й чоловіки, які навіть частіше від жінок замовчують факт його вчинення через побоювання осуду громадськості та інших причин. Насамперед, наші клієнти, яких торкнулась проблема насилля, потребують психологічної допомоги, тому що вони знаходяться у розпачі, втратили віру в себе, багато хто з них вважають себе винними в тому, що стали жертвами насильства. Кваліфікована психологічна допомога, яку надають психологи Центру, сприяє набуттю впевненості жінок у собі, переконує їх власні думки, що є вихід із безвихідного становища, допомагає позбутися почуття провини за насильство, відчути себе повноцінною особистістю, здатними вирішувати власну долю.

З ініціативи Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги планується розпочати роботу щодо створення групи взаємопідтримки для жінок, яких торкнулась проблема насильства. Кожна з її учасниць буде мати можливість розв’язати психологічні проблеми, особисто прийняти рішення щодо способів припинення насильства. Основним завданням Центру є надання комплексу соціальних послуг, зокрема зі сприяння пошуку притулку, кризового та екстреного втручання, консультування, особам, які перебувають у складних життєвих обставинах. Центр проводить діяльність за принципами захисту прав людини, гуманності, законності, доступності послуг конфіденційно.

Шановні мешканці Луганської області! Якщо Вас торкнулась проблема домашнього насильства, звертайтесь по допомогу до Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги за адресою : м.Сєвєродонецьк, пр. Гвардійський 30, каб.№202-№203. Понеділок – п’ятниця з 8-00 до 17-00, перерва з 12-00 до 13-00, або телефонуйте на телефон «гарячої лінії» з питань попередження домашнього й ґендерно обумовленого насильства та дискримінації за ознакою статі +380669157200.

 

За матеріалами Луганського Обласного центру

соціально-психологічної допомоги