Прес-центр28 вересня 2011, 15:09

Ліквідація заборгованості із заробітної плати в Луганській області залишається серед першочергових завдань.










Ліквідація заборгованості із заробітної плати в області залишається серед першочергових завдань. Для її погашення в області активізовано діяльність обласної робочої групи з координації дій місцевих органів виконавчої влади щодо забезпечення податкових та інших надходжень до бюджетів і погашення заборгованості із заробітної плати й соціальних виплат (далі – робоча група) та міських (районних) тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі - тимчасові комісії).


Так, с початку року станом на 01.09.2011 під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації було проведено 14 засідань робочої групи та 224 засідання міських (районних) тимчасових комісій, на яких було заслухано 871 керівник підприємств-боржників, з них попереджено 709 осіб.

За результатами діяльності робочої групи та тимчасових комісій станом на 01.09.2011 заборгованість із заробітної плати у порівнянні з початком року зменшилась на 8,3 млн грн і становила 101,8 млн грн, у тому числі на економічно активних підприємствах - зменшилась на 21,0 млн грн (34,2 %) і становила 40,4 млн грн. Відсутня заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах Антрацитівського, Краснодонського та Марківського районів.

З метою оцінки фінансового стану комунальних підприємств-боржників із заробітної плати розроблено Методичні рекомендації проведення експрес-оцінки фінансового стану підприємств, їх платоспроможності. Результати проведеного аналізу дозволяють оцінити можливості підприємств погасити наявні борги із заробітної плати та вжити заходів щодо їх керівників. Завдяки зазначеним рекомендаціям розрахована платоспроможність 55 економічно активних підприємств-боржників комунальної форми власності.

Найбільш проблемна група суб'єктів господарювання – це підприємства, що проходять процедуру банкрутства. На них припадає половина боргів з виплати заробітної плати області (53,4 млн грн).

Для відстеження боргів по заробітній платі на підприємствах-банкрутах державного сектора введений щотижневий моніторинг їх погашення. Також розроблена схема відстеження ефективності роботи комітетів кредиторів, до складу яких увійшли представники територіальних підрозділів Пенсійного фонду України, Державної податкової адміністрації України.