Прес-центр14 березня 2016, 16:03

Марафон актуальних професій крокує Новопсковщиною

Хто не бажає своїй дитині щасливої долі? У свідомості батьків ця щаслива доля тісно пов'язана з отриманням престижної спеціальності в одному з вищих навчальних закладів. Вони згодні відмовляти собі в найнеобхіднішому, тільки б оплатити навчання сина чи доньки. Хоча досвід останніх років свідчить: за отриманою спеціальністю змогли працевлаштуватися не більше 40 відсотків випускників ВНЗ. Продавці з дипломами юристів, машиністи чи електрики з дипломами інженерів, обліковці з дипломами фінансистів нерідке явище і в Новопсквському районі.

 

Разом з тим, потреба у висококваліфікованих робітниках залишається досить гострою і в цілому по країні, і в районі. Ось тільки непрестижні серед молоді сьогодні робітничі спеціальності. «Марафон актуальних професій» - перший і, хочеться сподіватися, успішний крок до професійного самовизначення, мобілізації внутрішніх резервів та можливостей, формування усвідомленого вибору професії та самореалізації в ній.

 

Стало вже доброю традицією проводити на Луганщині навесні акцію «Марафон актуальних професій», під час якої учні підвищують свою інформованість про світ робітничих професій. 10 березня 2016 року стартував Марафон і в Новопсковському районі. Фахівці Новопсковського районного центру зайнятості вітали учнів випускних класів Риб’янцівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, адже нинішні старшокласники незабаром стануть студентами навчальних закладів різних типів та рівнів акредитації, а згодом і висококваліфікованими працівниками в різних галузях. Саме вони в подальшому будуть будувати міста, вирощувати хліб, працювати на заводах.

 

Однак, це буде завтра, у майбутньому, а на сьогодні для школярів організовано презентацію професій будівельного профілю, під час якої їх ознайомили з професіями «Маляр», «Штукатур», «Лицювальник-плиточник», «Муляр», «Пічник».

 

Учасникам презентації було цікаво дізнатися, що будівельник – це одна із самих давніх професій. Під час заходу діти подорожували історією розвитку архітектури, дізналися про історичні будівлі та переглянули слайди із зображенням історичних пам’яток України, а саме Львівської ратуші, Будинку із химерами, Андріївського узвозу, Харківського будинку вчених та інші.

 

Продовженням заходу стала вікторина про професії штукатура, лицювальника-плиточника, муляра та пічника. І якою б розповідь цікавою не була, але ж більших вражень можна відчути коли все, про що дізналися, можна і побачити. Таку можливість діти отримали, переглянувши фільм про професії будівельного профілю із циклу «Світ професій».

 

По закінченню зустрічі учні отримали пам’ятки про навчальні заклади Луганської області, в яких можна здобути зазначені професії.

 

Сподіваємось, подібні зустрічі стануть у нагоді майбутнім випускникам, які зараз на старті нелегкої, але цікавої  дистанції оволодіння професією.

 

За матеріалами Новопсковського районного центру зайнятості