Прес-центр3 грудня 2008, 08:12

Міжнародний день інвалідів

Сучасна система соціального захисту населення базується на організації роботи в двох напрямках: соціальний захист економічно активного населення та соціальний захист й обслуговування громадян, що потребують підтримки з боку держави та місцевих органів влади (пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян тощо).
 
Особлива увага в області приділяється дотриманню вимог законів України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, здійсненню соціального захисту та обслуговування інвалідів. В області нараховується більше 110 тис. інвалідів, з яких 7 тис. – діти. Із загальної кількості більше 2,5 тис. – інваліди-візочники, більше 5 тис. - люди з різноманітними вадами зору та слуху.
Станом на 01.11.2008 по путівкам, отриманими з Міністерства праці та соціальної політики України та закупленими за рахунок субвенцій, було оздоровлено 1330 інвалідів різних категорій та ветеранів війни. З початку року 98 інвалідів отримали спецавтотранспорт.   Забезпечення технічними засобами реабілітації інвалідів області є 100-відсотковим.
 
В забезпеченні соціального захисту інвалідів пріоритетним напрямом сьогодні є організація та здійснення їх соціальної та професійної реабілітації, успішної інтеграції в суспільство. Соціальний захист та обслуговування інвалідів в області забезпечують регіональні управління праці та соціального захисту населення, територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, в складі яких працюють 20 відділень соціальної реабілітації дітей-інвалідів,  7 обласних будинків- інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів,  8 обласних психоневрологічних інтернатів, 2 обласних дитячих будинка - інтерната, Міжрегіональний центр професійної, медико-фізичної та соціальної реабілітації інвалідів, обласний центр ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів „Відродження”.
         У 2008 році на професійне навчання до реабілітаційних установ системи соціального захисту населення та навчальних закладів системи соціального захисту населення направлено 45 осіб, 7  інвалідів направлені  для проходження професійної реабілітації у Всеукраїнському центрі професійної реабілітації інвалідів.  
          
Протягом поточного року обласною службою зайнятості продовжувалася цілеспрямована робота щодо сприяння у працевлаштуванні осіб з обмеженими фізичними можливостями, які бажають працювати за професіями, відповідно до рекомендацій органів медично-соціальної експертизи.
 Протягом 2008 року в центрах зайнятості області перебуває на обліку 1132 особи з обмеженими фізичними можливостями, з них: 7 – І групи, 202 – ІІ групи, 923 – ІІІ групи. Усі вони одержали від центрів зайнятості області 4507 профконсультаційних та профінформаційних послуг; працевлаштовано 539 осіб, з яких 2 – І групи, 94 – ІІ групи, 443 – ІІІ групи.
 
В області  проведено низку організаційних та практичних  заходів спрямованих на виконання Указу Президента України від 18.12.2007 № 1228 „Про додаткові невідкладні заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями” . Рішенням обласної сесії від 29.11.2007 № 18/22 затверджена Комплексна обласна програма соціального захисту і реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостям на 2007-2010 роки. Основними завданнями якої є: удосконалення системи реабілітаційних послуг для інвалідів, інтеграція та адаптація інвалідів у суспільство, підвищення рівня послуг, що надаються інвалідам та громадським організаціям інвалідів тощо. Аналогічні програми затверджено сесіями міських та районних рад.
Також прийнято розпорядження голови обласної облдержадміністрації        від 01.02.2008 № 89 „Про організацію виконання указів Президента України щодо створення сприятливих умов для життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями і реабілітації інвалідів”.
Протягом поточного року в містах та районах області проведено 192 засідання регіональних комітетів доступності. Засідання комітетів проводяться один раз на місяць, по мірі необхідності – позачергові.
За період з 2007 року в Луганській області елементами доступності обладнано:
- із 373 органів державної влади та місцевого самоврядування обладнано пандусами – 123, кнопками виклику – 250;
- із 708 закладів охорони здоров’я (1078 будівель) 223 – обладнано пандусами, 773 – не потребують обладнання пандусами, 102 – необхідно обладнати;
- із 732 загальноосвітніх навчальних закладів обладнано пандусами – 60;
- із 843 закладів культури   обладнано пандусами –74, 199 – кнопками виклику;
-  всі органи праці та соціального захисту населення обладнано елементами доступності;
- із 34 територіальних управлінь Пенсійного Фонду України – обладнано пандусами – 29.
За 10 місяців поточного року на заходи щодо створення безбар’єрного доступу освоєно більше 2 млн 200 тис. грн., з яких майже чверть – залучених. 
Управлінням МВС України в Луганській області, на виконання вимог Указу Президента України, із 60 адміністративних будівель міськрайвідділів, в 54 побудовані пандуси, у 6 встановлені кнопки виклику чергового.
Для паркування спецавтотранспорту інвалідів встановлено 200 дорожніх знаків „місце стоянки інвалідів”, дорожніх знаків „зупинка та стоянка заборонено, крім інвалідів” – 185, З метою забезпечення безпечних умов руху для осіб з вадами зору звуковим сигналом обладнано світлофори на 25 перехрестях, з вадами слуху (табло та відлік часу) - на 20 перехрестях вулиць.
Із 308 аптек комунального підприємства «Луганська обласна «Фармація» 292 аптеки обладнано елементами доступності для осіб з обмеженими фізичними можливостями (у 19 – встановлено пандуси, у 269 – кнопки виклику), 14 аптек мають вільний доступ.
Автостанції Луганської області, у разі необхідності, обладнано пандусами, у разі відсутності технічних умов - кнопками виклику персоналу, а також приладами візуальної та гучномовної інформації. Для покращення обслуговування пасажирів з обмеженими фізичними можливостями на автостанціях надаються послуги попереднього продажу квитків, замовлень по телефону, в деяких регіонах –бронювання квитків через мережу „Інтернет” та мобільне SMS-бронювання.
Для Луганського відділення Донецької залізничної дороги закуплено та діє два спецвагони для перевезення людей з фізичними вадами, заплановано придбання ще двох.
Ведеться реконструкція аеровокзалу з урахуванням вимог безбар’єрного доступу до послуг осіб з обмеженими фізичними можливостями.
З метою вирішення транспортних проблем інвалідів при проведення конкурсів на перевезення пасажирів на автобусах маршрутах загального користування на міських та приміських маршрутах перевага надається перевізнику, має транспорт з низьким рівнем підлоги, обладнаних підйомниками та гучно мовним та візуальним оповіщенням.
На сьогодні ведеться робота щодо створення обласної служби соціального таксі. 
Результати роботи освітлюються в засобах масової інформації, телерадіопередачах, на сторінках місцевих газет: спеціальні передачі та тематичні сторінки, присвячені забезпеченню прав осіб з обмеженими можливостями. Запроваджується субтитрування передач, розміщення текстових матеріалів сюжетів новин у форматі „рухової стрічки”. Здійснюються заходи щодо перекладу програм на жестову мову.