Прес-центр3 квітня 2018, 17:04

На Луганщині підбили перші підсумки реалізації пілотного проекту «Відповідальність починається із нас»

30 березня 2018 року в місті Сєвєродонецьку в рамках засідання «круглого столу» відбулося підбиття перших підсумків реалізації в Попаснянському районі пілотного проекту «Відповідальність починається із нас». Участь у заході взяли заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик, контактні особи, задіяні у проекті, фахівці Попаснянських районних служб та організацій, що надають допомогу постраждалим від насильства, заступники голові об’єднаних територіальних громад, які координують соціальну сферу, представники громадських та міжнародних організацій.

Проект реалізовувався із серпня 2017 року з ініціативи Департаменту соціального захисту населення ОДА за підтримки Попаснянської РДА та партнерських організацій Médecins du Monde, Action contre la Faim, Фонд ООН у галузі народонаселення. Головною метою проекту стало максимальне наближення послуг та допомоги постраждалим від домашнього та ґендерного насильства або потенційним жертвам безпосередньо за місцем їх проживання. З цією метою в містах, селах та селищах Попаснянського району було обрано 14 контактних осіб із числа лідерів місцевих громад. До функцій контактних осіб входять надання первинної допомоги постраждалим, інформування про їх права та послуги, які вони можуть отримати, за необхідністю – перенаправлення до профільних фахівців, а також проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи серед місцевих жителів. Усі контактні особи пройшли навчання, налагодили співпрацю із районними службами та установами. Контактні особи забезпечені мобільними телефонами для надання консультацій в телефонному режимі. Їх робота ведеться на волонтерських засадах. У рамках проекту у кожній громаді, де працюють контактні особи, проведено інформаційні сесії для місцевих жителів, під час яких фахівці районних служб поінформували про надання допомоги постраждалим від насильства, надали необхідні контакти, а також було повідомлено про додаткове джерело допомоги – контактних осіб.

Під час засідання «круглого столу» контактні особи розповіли про власний досвід участі в ньому, мотивацію до продовження роботи. Так, контактна особа із міста Попасна Сніжанна Матковська зазначила, що приємним фактом стала участь у проекті як державних структур, так і громадського сектору. Контактна особа із смт Малорязанцево Зоя Білянська розповіла про власний досвід надання допомоги постраждалим, зазначивши, що під час співпраці із суб’єктами міжвідомчої взаємодії виявилося, що кожен із фахівців пройшов відповідне навчання, що значно полегшило роботу та ще раз підкреслило актуальність тематики. Олена Ханіна, яка є контактною особою в Попасній, розповіла, що є переселенкою та мотивацією для участі у проекті стало як бажання внести свій вклад у розвиток міста, так і мати інструменти допомоги своїм близьким. Контактна особа селища Новоіванівка Ірина Данильченко розповіла про досвід проведення тренінгу для сільських жінок щодо попередження та запобігання насильства.

Ольга Лішик підкреслила, що подібний досвід є першим в Україні. Вона зазначила, що наразі дуже важливо мотивувати постраждалих звертатися за допомогою.

До участі в заході було залучено представників ОТГ, на які наразі покладено завдання організації надання соціальних послуг для постраждалих від насильства у власних громадах. Завідувач сектору сімейної політики Департаменту соціального захисту населення Луганської ОДА розповіла про повноваження ОТГ у напрямках попередження домашнього насильства, насильства за ознакою статі та дискримінації за ознакою статі.

Підсумуючи, були зазначені перші результати реалізації проекту: наближення послуг безпосередньо до постраждалих від домашнього та ґендерно обумовленого насильства; вдосконалення міжвідомчої взаємодії суб’єктів, що надають допомогу постраждалим; налагодження співпраці державних та неурядових організацій; підвищення обізнаності населення щодо тематики домашнього та ґендерно обумовленого насильства, формування нульової толерантності до цих явищ.

На сьогодні Департаментом спільно із партнерами розглядається можливість впровадження подібного проекту на території інших районів Луганської області.

Яна Соловйова