Прес-центр14 березня 2016, 11:03

На Луганщині продовжується робота щодо створення обласної програми підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб

На Луганщині продовжується робота щодо створення обласної програми підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб. 11-12 березня 2016 року відбувся другий семінар за темою «Основні підходи, методологічні особливості та процес розробки стратегій та програм регіонального/місцевого розвитку». Семінар проводився модераторами ПРООН, які розповіли про ключові аспекти розробки регіональних програм підтримки переселенців з урахуванням стратегічного та операційного підходів, інстутиційної сталості та можливих джерел фінансування.

 

Члени робочої групи обговорили питання надання соціальних, освітніх та медичних послуг внутрішньо переміщеним особам у містах та районах області. Експерт ПРООН Олена Козлюк підкреслила важливість проведення консультацій з громадськістю під час розробки та прийняття подібних документів. Учасники погодилися з тим, що одним із пріоритетних для вирішення питань є забезпечення переселенців житлом. Разом з тим, існує проблема щодо визначення оптимальної кількості необхідного житла через постійну міграцію внутрішньо переміщених осіб. Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук запропонувала для початку орієнтуватись на кількість переселенців, які працюють у кожному населеному пункті, адже прив’язка до місця роботи є гарантією постійного місцезнаходження. Одним із варіантів часткового вирішення зазначеного питання названо надання переселенцям службового або соціального житла.

 

Представники громадськості, які входять в робочу групу зі створення обласної програми підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб, запропонували визначити в ній низку правозахисних аспектів. Зокрема, запропоновано введення посади омбудсмена щодо питань переселенців безпосередньо із числа внутрішньо переміщених осіб, який буде представником зазначеної категорії громадян на різних рівнях.

 

Наступний семінар заплановано провести у квітні поточного року, в ході якого буде представлено позитивний досвід реалізації подібних проектів.

 

Яна Соловйова