Прес-центр10 серпня 2018, 08:08

На Луганщині стартує реалізація проекту «Відповідальність починається із нас» щодо попередження насильства у Станично-Луганському районі

У березні 2018 року на Луганщині було підбито підсумки реалізації пілотного проекту «Відповідальність починається із нас». Головною метою проекту стало максимальне наближення послуг та допомоги постраждалим від домашнього та ґендерного насильства або потенційним жертвам безпосередньо за місцем їх проживання. З цією метою в містах, селах та селищах Попаснянського району, що знаходиться на лінії розмежування, було обрано 14 контактних осіб із числа лідерів місцевих громад. Контактні особи пройшли відповідне навчання, забезпечені мобільними телефонами та наразі працюють на волонтерських засадах, надаючи підтримку постраждалим. Партнерами проекту виступили Департамент соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації, Попаснянська РДА, міжнародні організації Médecins du Monde та Фонд ООН у галузі народонаселення. Реалізований проект підтвердив свою спроможність та було прийнято рішення про його продовження на території Станично-Луганського району.

08 серпня 2018 року відбулася виїзна нарада у селищі міського типу Станиця Луганська щодо впровадження проекту «Відповідальність починається із нас». Участь у зустрічі взяли виконуюча обов’язки директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Інна Сердюкова, заступник голови Станично-Луганської райдержадміністрації Юрій Гриценко, директор Луганського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ірина Єременко, представники партнерських організацій MdM Олена Конопкіна, Алевтина Дубіна та UNFPA Ганна Висоцька, керівники районних служб і структур, задіяних у реагуванні на випадки домашнього та ґендерно обумовленого насильства.

Учасникам розповіли про мету та зміст проекту, презентували досвід його впровадження у Попаснянському районі. Для подальшої реалізації проекту Станично-Луганський район обрано не випадково. Це район, що знаходиться на лінії розмежування та саме на його території знаходиться єдиний в області контрольний пункт в'їзду-виїзду на тимчасово непідконтрольну українській владі територію. Крім того, Станично-Луганський район є одним із найбільш постраждалих від збройного конфлікту, через що частина кваліфікованих фахівців змушена була виїхати. У зв’язку із цим, налагодження міжвідомчої взаємодії на випадки насильства є однім із найактуальніших завдань у рамках проекту.

Представники райдержадміністрації та районних структур підтримали ініціативу впровадження проекту. Було окреслено основні етапи його впровадження. Першим кроком є пошук контактних осіб із числа лідерів місцевих громад, які готові долучитися до навчання та подальшої спільної роботи. Наприкінці вересня розпочнеться навчання контактних осіб, далі заплановано проведення серії інформаційних сесій у найвіддаленіших населених пунктах району та супервізії для підтримки практичних вмінь та навичок контактних осіб.

Якщо Ви проживаєте у Станично-Луганському районі та маєте бажання допомагати мешканцям своєї громади, постраждалим від домашнього насильства або насильства за одзнакою статі, пропонуємо долучитися до проекту. За більш детальною інформацією звертайтеся, будь ласка, до управління соціального захисту населення Станично-Луганської райдержадміністрації за телефонами (06472) 3 13 48, 066 809 01 04.

Яна Соловйова