Прес-центр31 серпня 2018, 15:08

На Луганщині створено коаліцію громадських організацій задля реалізації резолюції 1325 «Жінки, мир, безпека»

На Луганщині сформовано коаліцію громадських організацій, метою діяльності якої є сприяння реалізації національного та регіонального планів дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». До складу увійшли активісти та активістки із різних міст, районів, об’єднаних територіальних громад області, зокрема, Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Білокуракинської ОТГ, Марківського, Старобільського, Сватівського районів та інших громад.

Коаліцію створено в рамках триденного тренінгу за темою: «Локалізація Національного плану дій 1325: комунікації та ефективне планування», що відбувся 28-30 серпня 2018 року в місті Сєвєродонецьку. Тренінг проведено у рамках проекту «Рівність заради безпеки» за підтримки Українського жіночого фонду, Інформаційно-консультативного жіночого центру, Сєвєродонецької молодіжної ради за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект втілюється у п’яти областях України: Луганській, Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій та Хмельницькій. До навчання долучилися також представники органів державної влади, адже ефективне втілення плану можливе тільки шляхом співпраці влади та громадськості. Зокрема, у тренінгу взяли участь фахівці Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації, Сєвєродонецької, Рубіжанської та Лисичанської міських рад, Патрульної поліції Луганської області, Агенції регіонального розвитку Луганської області.

У ході навчання було обговорено засади Резолюції 1325 та Національного плану з її реалізації, розглянуто досвід інших країн у її впровадженні. Проведено оцінку впливу конфлікту на жінок і чоловіків, вивчено правила взаємодії коаліції.

Учасникам та учасницям тренінгу було презентовано грантову програму Українського жіночого фонду. Так, анонсовано, що у вересні буде оголошено конкурс проектів, у якому можуть взяти участь жіночі або феміністичні громадські організації, які діють не менше року. Діяльність, яка може бути підтримана – сприяння участі жінок у розбудові миру, запобігання конфліктам, формування культури миру, протидія ґендерно обумовленому насильству, підвищення обізнаності населення в питаннях безпечної поведінки в зоні конфлікту та інше. Орієнтовно, Українським жіночим фондом буде підтримано 15 проектів (по 3 від кожної області), бюджет одного проекту складає до 150 тисяч гривень, тривалість – 12 місяців.

Яна Соловйова