Прес-центр10 жовтня 2018, 13:10

Обласна влада поруч з профспілками

Президія Федерації профспілок України на своєму засіданні 20 вересня 2018 року прийняла рішення про проведення Всеукраїнської акції протесту профспілок, яка пройде у 2 етапи: попереджувальний етап - 9 жовтня у рамках Всесвітнього дня дій за гідну працю у всіх обласних центрах України, другий заключний етап - 17 жовтня у Міжнародний день боротьби з бідністю у місті Києві.

В рамках першого етапу 10 жовтня у місті Сєвєродонецьку відбувся мітинг профспілок області, працівників освіти, охорони здоров’я та промислових підприємств.

Основними вимогами трудящих були: збереження трудового потенціалу, відновлення роботи промислових підприємств; забезпечення підвищення з 01.01.2019 мінімальної заробітної плати - до 7751 грн, прожиткового мінімуму - 5167 грн, мінімального розміру пенсії - 2840 грн; підвищення розміру посадового окладу першого тарифного розряджу ЄТС до рівня мінімальної заробітної плати, заборона на підвищення тарифів на електроенергію та житлово-комунальні послуги; мораторій на вирубку лісів; забезпечення у Державному бюджеті на 2019 рік належні видатки на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист; погашення заборгованості із заробітної плати, альтернативне постачання в область електроенергії та інші.

Заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик запросила ініціативну групу від учасників мітингу на нараду, де було спільно  опрацьовано вимоги за участю представників структурних підрозділів облдержадміністрації.

Під час наради Ольга Лішик доповіла, що озвучені мітингувальниками вимоги в більшій частині належать до сфери повноважень центральних органів виконавчої влади, але обласна влада прикладає всі зусилля до вирішення проблем. Неодноразово облдержадміністрація зверталася до центральних органів влади щодо проведення виїзного засідання Кабінету Міністрів України в Луганській області, повернення в область Луганського представництва Офісу великих платників податків ДФС, щодо недопущення порушень прав внутрішньо переміщених осіб та підвищення розміру адресної допомоги, підвищення заробітної плати працівникам бюджетної сфери, окреме підвищення бюджетникам, які працюють на лінії зіткнення. Нажаль, по більшості проблемних питань позитивних відповідей не отримано.

Керівництвом облдержадміністрації також постійно вирішуються проблемні питання в Кабінеті Міністрів України, зокрема щодо  фінансування підприємств вугільної галузі в області та енергопостачання. Представник Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження Марина Хозіна доповіла про стан будівництва ПС 500 кВ «Кремінська» та про особливості взаєморозрахунків між енергопостачальниками та вугледобувними підприємствами.

По всім питанням, озвученим на нараді представниками обласних профспілок, та які є в компетенції обласної влади, Ольгою Лішик доручено структурним підрозділам облдержадміністрації вжити конкретних заходів, спрямованих на вирішення проблемних питань.

 

Євген Жданов