Прес-центр27 червня 2017, 17:06

Представниця Департаменту взяла участь у семінарі щодо заборони дискримінації у контексті внутрішнього переміщення

На початку червня 2017 року завідувач сектору соціальної допомоги Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Коваленко взяла участь у спільному семінарі за темою: «Заборона дискримінації у контексті внутрішнього переміщення», організованому УВКБ ООН та Радою Європи. Учасниками заходу також стали міжнародні партнери з Офісу ООН з координації гуманітарних питань, Офісу Верховного комісара ООН з прав людини, Міжнародної організації з міграції, ОБСЄ, Данської та Норвезької рад з питань біженців, а також представники українських державних органів. Координаційний центр з надання правової допомоги представили начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги Олена Сінчук та директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко.

 

З вітальними промовами до учасників семінару звернулися Ноель Калгун, заступниця Представника УВКБ ООН в Україні, Олена Литвиненко, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні, Лілія Гретарсдоттір, заступниця Голови Департаменту співробітництва з міжнародними організаціями та громадянським суспільством Ради Європи.

 

Від національних партнерів відкрили захід Ірина Луценко, народна депутатка України, представниця Президента України у Верховній Раді України, Георгій Тука, заступник Міністра України з питань тимчасово окупованих територій, Анастасія Дєєва, заступниця Міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції, та Ольга Оніщук, віце-президентка Нотаріальної Палати України.

 

У зверненні до присутніх Ірина Луценко акцентувала увагу на важливості допомагати переселенцям жити звичним життям. «Ми маємо допомагати людям просто жити, а не постійно згадувати про їхній статус ВПО», - зазначила вона.

 

Валерія Лутковська, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини, виступаючи на першій пленарній сесії, наголосила на неприпустимості позбавлення права на пенсійне забезпечення як людей, які перемістилися, так і тих, що залишились на непідконтрольній Україні території: «Це порушує міжнародні принципи та рекомендації, а також окремі рішення ЄСПЛ у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб». Загалом робота першої сесії була присвячена міжнародним стандартам та основним проблемам протидії дискримінації в Україні.

 

Після обговорення цих питань Кастас Параскев, член Комітету Ради Європи з протидії катуванням, викладач міжнародного права у Кіпрському університеті, презентував посібник із захисту внутрішньо переміщених осіб відповідно до стандартів Ради Європи.

 

Подальша робота учасників відбулася у трьох паралельних сесіях:

 

1. Протидія дискримінації у соціальній та економічній сферах (право на отримання пенсії та соціальних виплат, доступу до працевлаштування, освіти, житлових та медичних послуг) у контексті внутрішнього переміщення.

2. Громадянські та політичні права ВПО й протидія дискримінації.

3. Боротьба з расизмом, ксенофобією, нетерпимістю, дискримінацією та пропагандою ненависті у/разом з медіа.

 

Після роботи у сесіях відбулася панельна дискусія, присвячена обміну досвідом та кращими практиками боротьби з дискримінацією та пропагандою ненависті у країнах, що постраждали від конфліктів. Зокрема, був презентований досвід Боснії та Герцеговини, Грузії, України.

 

На завершення заходу модератори паралельних сесій презентували пропозиції та застереження, висловлені у процесі обговорень.

 

За підсумками семінару учасники дійшли згоди щодо необхідності посилення суспільної уваги до неприпустимості дискримінації у контексті внутрішнього переміщення, вироблення ефективних механізмів для захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

 

ДОВІДКОВО

 

Спільний семінар відбувся у рамках Проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», який реалізується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. Проект спрямований на реалізацію заходів з удосконалення нормативно-правової бази стосовно внутрішньо переміщених осіб, імплементації стандартів щодо захисту ВПО та відповідних процедур, сприяння доступу ВПО до психологічної, медичної, соціальної та правової допомоги та підвищення рівня їх обізнаності про свої права, а також підтримку ініціатив щодо інтеграції та підвищення спроможності ВПО на рівні територіальних громад.

 

Серед національних партнерів проекту – Міністерство соціальної політики, Державна міграційна служба, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерство юстиції України, інші органи виконавчої влади, Координаційний центр з надання правової допомоги, громадські організації та місцеві органи влади.