Прес-центр29 cічня 2008, 14:01

Про деякі зміни в чинному законодавстві

 З 1 січня 2005 року введений у дію Закон України ”Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам”. Відповідно до цього Закону малозабезпечені особи, які з різних причин не мають необхідного для призначення пенсії страхового стажу й тому по досягненню пенсійного віку або при втраті працездатності до досягнення пенсійного віку (інваліди від загального захворювання) не мають права на призначення пенсії, придбали право на державну соціальну допомогу.
Розмір державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, згідно із статтею 6 цього Закону, мав обчислюватись виходячи із прожиткового мінімуму й для наступних категорій громадян становить:
  • інвалідам I групи, жінкам, яким надано звання
    “Мати-героїня” - 100%;
  • інвалідам II групи — 80%;
  • інвалідам III групи — 60%;
  • священнослужителям, церковнослужителям та особам, які протягом не менше десяти років до введення в дію Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” займали виборні або за призначенням посади у релігійних організаціях, офіційно визнаних в Україні та легалізованих згідно з законодавством України, за наявності архівних документів відповідних державних органів та релігійних організацій або показань свідків, які підтверджують факт такої роботи, — 50%;
  • громадяни, які досягли віку (чоловіки - 63 років, жінки - 58 років), - 30%.
Але протягом 2005-2007 років, відповідно до діючого законодавства, для обчислення розмірів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, і інвалідам застосовувалася величина - рівень забезпечення прожиткового мінімуму. Рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) встановлювався виходячи з реальних можливостей Державного бюджету України й затверджувався одночасно із прийняттям закону про Державний бюджет України на відповідний рік. Зокрема 
на 2007 рік Законом України “Про державний бюджет України на 2007 рік” рівень забезпечення прожиткового мінімуму був затверджений у розмірах:
для непрацездатних осіб - 170,5 грн, для інвалідів – 181,5 грн.
Тому, розмір державної соціальної допомоги особам, які не мають право на пенсію й інвалідам обчислювався, відповідно, виходячи з величин зазначеного рівня забезпечення прожиткового мінімуму.
З 01.01.2008 розмір державної соціальної допомоги зазначеним громадянам обчислюється відповідно до норм Закону України ”Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, і інвалідам”, тобто, виходячи із прожиткового мінімуму, установленого для непрацездатних осіб на 2008 рік.
Законом України “Про Державний бюджет України на 2008 рік” прожитковий мінімум для непрацездатних осіб з 01.01.2008 установлений у розмірі 470 грн. Тому, розмір допомоги інвалідам від загального захворювання, які не одержують пенсію в Пенсійному фонді України, з 01 січня 2008 року становить:
  • для інвалідів І групи - 470 грн (100% прожиткового мінімуму);
  • інвалідів ІІ групи - 376 грн (80% прожиткового мінімуму);
  • інвалідів ІІІ групи - 282 грн (60% прожиткового мінімуму).
Інвалідам від загального захворювання, які мають право на одержання пенсії в органах Пенсійного фонду України й на державну соціальну допомогу в органах праці та соціального захисту населення, призначається пенсія або допомога за їх вибором.
Використовуючи базу даних одержувачів пенсії, органи Пенсійного фонду України разом з органами праці та соціального захисту населення визначать пенсіонерів із числа інвалідів від загального захворювання, розмір пенсії яких з урахуванням індексації менше розміру державної соціальної допомоги. Зазначені особи обов’язково будуть запрошені до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання для визначення права на державну соціальну допомогу. Право визначається
з урахуванням сукупного доходу всіх членів родини за попередні перед зверненням шість місяців. Порядок визначення права буде викладений
у запрошенні.
Перерахунок раніше призначеної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, а також допомоги на догляд, що передбачена цим Законом, буде проведений з 01.01.2008 по документах особистих справ автоматизовано (без надання одержувачами додаткових документів).