Прес-центр31 березня 2016, 16:03

ПРООН спільно з Департаментом презентовано інформаційні матеріали для внутрішньо переміщених осіб області

Департамент соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації продовжує співпрацю із ПРООН щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб. Так, проведено вже два спільних семінари щодо розробки обласної програми адаптації переселенців, триває робота над створенням плану інформаційного супроводу внутрішньо переміщених осіб.

 

30 березня 2016 року в місті Сєвєродонецьку за участю директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонори Поліщук, регіонального координатора ПРООН у Луганській області Олександра Муратова та начальників міських і районних управлінь соціального захисту населення відбулася презентація інформаційних матеріалів для внутрішньо переміщених осіб. Представники ПРООН зазначили, що метою проекту є задоволення інформаційних потреб переселенців про види допомоги, які вони можуть отримати, та служби, які їх надають у регіонах; створення доступу до адресних служб шляхом надання детальної інформації та контактів; підвищення обізнаності внутрішньо переміщених осіб щодо системи послуг та доступних сервісів, що відповідають їх потребам. Термін реалізації проекту складає 9 місяців.

 

У рамках проекту проводиться збір інформації, корисної для переселенців, у 234 населених пунктах 8 областей із найбільшою кількістю внутрішньо переміщених осіб. Заплановано розповсюдження трьох видів продукції: інформаційних стендів, ліфлетів та дорожніх карт.

 

Так, для 15 міських і районних управлінь соціального захисту населення області будуть виготовлені стенди із переліком державних, громадських або волонтерських організацій, що задіяні у вирішенні проблем переселенців на обласному рівні. Ліфлети будуть містити подібну інформацію, однак, із контактами місцевих організацій. Також заплановано виготовлення та розповсюдження 10 видів дорожніх карт із детальною інформацією щодо актуальних для переселенців питань, зокрема, як переоформити пенсійні виплати, отримати допомогу сім’ям з дітьми, поновити втрачені документи, отримати гуманітарну допомогу та інше.

 

Начальники управлінь соціального захисту населення міських рад, райдержадміністрацій та районних військово-цивільних адміністрацій отримали макети зазначених матеріалів для доопрацювання і наповнення достовірною інформацією.

 

Під час заходу також відбулася презентація аналітичного звіту про роботу Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації у 2015 році та перспективних напрямків діяльності на поточний рік, виготовленого за підтримки ПРООН.

 

Яна Соловйова