Прес-центр23 жовтня 2018, 16:10

Соціальний захист внутрішньо переміщених осіб

Питання забезпечення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб вже протягом чотирьох років залишається одним з найважливіших та найскладніших в українському суспільстві.

З початку конфлікту на сході України Луганська область стабільно займає друге місце в Україні за кількістю облікованих внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО). Станом на 11.10.2018 в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб на території області обліковано майже 286 тис. осіб, які вимушено покинули свої домівки через збройну агресію Російської Федерації. Серед загальної кількості ВПО 206 тис. пенсіонерів, 7,5 тис. осіб з інвалідністю, понад 24 тис. дітей.

З метою соціальної підтримки ВПО Урядом розроблені відповідні програми: надання щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, у т.ч. на оплату житлово-комунальних послуг (у Луганській області 64 тис. сімей ВПО отримують таку допомогу); виплати грошової допомоги дітям, які народились у ВПО після початку тимчасової окупації, АТО; допомога та соціальні стипендії студентам та учням ПТНЗ; субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Головою Луганської облдержадміністрації Юрієм Гарбузом затверджена Регіональна цільова програма щодо підтримки та адаптації ВПО в Луганській області на 2017-2018 роки (Розпорядженням голови від 03 лютого 2017 року №65).

Програмою передбачено розв’язання основних проблем ВПО, які зареєстровані та перебувають на території Луганської області, підконтрольних українській владі, зниження рівня соціальної напруженості серед них та в суспільстві; надання допомоги у створенні належних умов для життєдіяльності та забезпеченні прав; сприяння в отриманні соціальної, медичної, психологічної та матеріальної допомоги.

У липні 2018 року ВПО надано 3 довгострокових пільгових кредити на загальну суму 1760,526 тис. грн (1 багатодітна родина, 2 родини, у яких член родини – особа з інвалідністю).