Прес-центр20 березня 2018, 10:03

У Сєвєродонецьку проведено семінар-тренінг щодо практичного застосування Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»

16 березня 2018 року в місті Сєвєродонецьк з ініціативи Фонду ООН у галузі народонаселення проведено семінар-тренінг за темою: «Посилення міжвідомчого реагування у сфері протидії та запобігання домашньому насильству та насильству за ознакою статі: впровадження нового законодавства та оновлення чинних механізмів його реалізації». Участь у заході взяли представники обласних структур та організацій, визначені Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» як суб’єкти міжвідомчої взаємодії.

Тренерами виступили Вікторія Гайворонська та Дмитро Кобзін, які розповіли про особливості явищ домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Проведено огляд змін у законодавстві, зокрема, кола осіб, на які поширюється дія Закону, заходи запобігання та надання допомоги постраждалим, обговорено перспективи створення та функціонування Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Під час практичних занять учасники розглянули повноваження суб’єктів, що здійснюють взаємодію у сфері запобігання та протидії насильству. Окремо було наголошено на відповідальності та контролі за дотриманням законодавства у сферах запобігання насильству.

Виконуюча обов’язки директора Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Людмила Козлова подякувала партнерам із Фонду ООН у галузі народонаселення за своєчасність семінару-тренінгу. На Луганщині, де ще й досі триває конфлікт, проблематика попередження насильства є актуальною, що підтверджується офіційною статистикою: у 2017 році зафіксовано 1629 звернень з приводу домашнього насильства, у той час як у 2016 році на підконтрольній частині Луганської області було зафіксовано 930 звернень, у 2015 році – 622. Таким чином, зріст кількості звернень у 2017 році складає 75% відносно 2016 року та 162% відносно 2015 року. Подібні цифри говорять про поступове руйнування стереотипів, що існують у сфері домашнього насильства, та зменшення табуйованості цієї теми, що є головною метою інформаційно-роз'яснювальної роботи, що на постійній основі ведеться на Луганщині.

Яна Соловйова