Прес-центр3 березня 2016, 16:03

У Сєвєродонецьку відкрилася виставка «Ми за мир» із малюнками дітей, які проживають по обидва боки від лінії розмежування у Луганській та Донецькій областях

У Сєвєродонецьку відкрилася виставка «Ми за мир», де представлені малюнки дітей, які проживають по обидва боки від лінії розмежування у Луганській та Донецькій областях. Організаторами виступили Посольство Швейцарії в Україні в партнерстві з СОС Дитячі Містечка Україна (Київська й Луганська області) та Громадською організацією «Організація молоді «Максимал» (Донецьк). Метою виставки є демонстрація справжніх почуттів дітей, які живуть у різних куточках східних областей України. Як війна позначилась на їхньому житті? Що вони пережили, чого бояться, про що мріють, на що сподіваються? Як вони бачать «мир», «мирне життя», «світ, в якому вони хочуть жити»?

 

Більш ніж 500 дітей віком від 4 до 17 років із 10 локацій взяли участь у проекті та надали свої відповіді на ці питання у вигляді малюнків та інших мистецьких форм. 80 малюнків, 40 з кожного боку від лінії розмежування, увійшли до експозиції. 

 

Результатом стало вражаюче зібрання малюнків, що зображують багато жахливих аспектів війни на Сході, таких як життя під обстрілами, переховування у підвалі, втрата батьків, переселення, міни та нерозірвані боєприпаси, руйнування будівель, бої, а також повернення військових з фронту до їхніх родин, а переселенців – додому. Деякі з учасників підійшли до теми більш абстрактно, виражаючи свої думки про мир через зображення моря, природи чи гарних пейзажів. Проте, у більшості випадків, креативно, різноманітно та позитивно малюнки виражають велику надію на мирне та яскраве майбутнє, де люди мирно співіснують один з одним.

 

Експозицію відвідала заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик, яка була вражена талантом, щирістю та неповторністю дитячих робіт.

 

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук у ході виставки зазначила, що діти є мимовільними учасниками війни, яка накладає на них як фізичний, так и психологічний відбиток. За її словами, діти із числа внутрішньо переміщених опинилися у незвичних для себе умовах і, найголовніше, багато із них проживають у «розірваних» сім’ях. «Ми, дорослі, і я як мама особисто маємо зробити все можливе для реалізації права дітей, яким довелося пережити конфлікт, на щасливе майбутнє», – наголосила Елеонора Поліщук.

 

Виставка триватиме з 2 до 14 березня у приміщенні Сєверодонецького міського центру дитячої та юнацької творчості за адресою: м. Сєверодонецьк, вул. Гагаріна, 101-б, 2 поверх.

 

Яна Соловйова

За матеріалами прес-служби обласної

військово-цивільної адміністрації