Прес-центр9 березня 2016, 16:03

Відбулося чергове засідання саб-кластеру з питань ґендерного насильства

На Луганщині продовжується робота саб-кластеру з питань протидії ґендерно обумовленому насильству. 2 березня поточного року відбулося чергове засідання за участю представника Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, міжнародних гуманітарних організацій та установ.

 

У ході засідання обговорено результати роботи саб-кластеру у 2015 році. Учасниками розглянуто оновлені вхідні форми первинної оцінки постраждалих від ґендерного насильства та нова редакція онлайн-форм довідкової інформації щодо надавачів послуг у зазначеній сфері.

 

Координатор саб-кластеру Катерина Кристесашвілі розповіла про поширеність ґендерного насильства в регіонах, що постраждали від конфлікту, та представила результати відповідного дослідження у 2015 році. Дослідження проведено у п’яти областях: Луганській, Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській та Харківській. Окремо опитано 1000 жінок із числа внутрішньо переміщених та 1500 місцевих жительок. Дослідження проводилося також із використанням методів фокус-груп та експертних інтерв’ю. У результаті дослідження виявлено, що жінки із числа внутрішньо переміщених осіб за час конфлікту у три рази частіше стали відчувати на собі ознаки насильства різних типів – економічного, фізичного, психологічного, сексуального. 60 % жінок із числа переселенців відзначили, що насильницькі дії різних форм здійснювалися групою незнайомих осіб. У той же час, 65 % жінок із числа місцевих жителів зауважили, що насильницькі дії по відношенню до них вчинялися однією особою. Різними є обставини інцидентів. Так, якщо місцеві жінки потрапляли в ситуацію насильства, залишаючись сам на сам із кривдником, то жінки-переселенки відчували його в колективах та людних місцях. 4 % жінок із числа місцевих жительок зазначали, що потрапляли в ситуацію реальної загрози життю, у той час як відсоток серед жінок із числа вимушено переміщених є значно більшим, а саме 35 %.

 

Діяльність Департаменту в рамках роботи саб-кластеру триває.

 

Яна Соловйова