Прес-центр27 жовтня 2023, 18:10

Президент вручив ордени «Золота Зірка» рідним полеглих Героїв України, які боронили Привілля, Кремінну, Сєвєродонецьк

Президент Володимир Зеленський вручив ордени «Золота Зірка» рідним військовослужбовців Збройних Сил України та Служби безпеки України, які удостоєні звання Героя України посмертно.

Вручення відбулося в Білій залі Героїв України Маріїнського палацу в Києві.

Сьогодні ордени отримали рідні 21-го Героя, серед яких й оборонці Луганщини.

Глава держави вручив орден членам сім’ї полеглого Героя України молодшого сержанта Дмитра Крамара, який брав участь у боях з російськими окупантами під час оборони Харківської області, Сєвєродонецька, а також в обороні українського кордону на Сумщині та Харківщині, у боях на околиці Кремінної та в Бахмуті.

Виконуючи бойове завдання в Бахмуті у складі групи спецпризначення у травні 2023 року, молодший сержант героїчно загинув у бою, зазнавши смертельного вогневого поранення в шию.

«Золоту Зірку» передано рідним молодшого сержанта Сергія Міщенка, який у боях з російським агресором особисто знищив велику кількість броньованої техніки з особовим складом противника. За заслуги в боях з агресором сержант був нагороджений орденом «За мужність» І-ІІІ ступенів, а також відзнакою Президента України «Хрест бойових заслуг».

Під час бою та обстрілу з ворожих танків позицій зведеного взводу 1 грудня 2022 року на Луганщині Сергій Міщенко зазнав смертельного поранення.

Володимир Зеленський також вручив найвищу державну нагороду дружині й доньці Героя України сержанта Володимира Сови-Лісовця, який загинув у червні 2022 року під час виконання завдання в районі Привілля Луганської області.

У бою з переважаючими силами ворога Володимир Сова-Лісовець зазнав множинних вогнепальних поранень. В останні секунди свого життя він знищив вогневу позицію ворога, що дало змогу військовослужбовцям групи спеціального призначення відійти на безпечні рубежі.

У церемонії вручення орденів також взяли участь: секретар РНБО Олексій Данілов, Міністр оборони Рустем Умєров, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, голова СБУ Василь Малюк, начальник Генерального штабу ЗСУ Сергій Шаптала.