Прес-центр10 серпня 2018, 15:08

Застосування габаритно-вагових комплексів - ефективний метод контролю автомобільних перевізників

     Останніми роками питання незадовільного стану автомобільних доріг набуло вкрай важливого значення. Серед причин занепаду дорожньої галузі є, з одного боку, невиконання протягом останніх 30 років регламентних робіт з утримання доріг, а з іншого – значний розвиток вантажного автотранспорту, суттєве збільшення його вантажопідйомності.

     Сучасні транспортні засоби за своєю конструкцією спроможні перевозити вантажі, що значно перевищують несучу здатність конструкції автомобільних доріг. Економічні реалії змушують перевізників максимально використовувати ці переваги, що в свою чергу призводить до руйнування автомобільних доріг, особливо за умов сезонного підвищення температури повітря.

     З 2016 року облдержадміністрація щорічно спрямовує на ремонт автомобільних доріг значні кошти. Але ефективність цих робіт нівелюється відсутністю дієвого контролю за додержанням водіями обмеження повної маси і осьового навантаження транспортних засобів. 

     Найбільш ефективним методом контролю за додержанням автомобільними перевізниками вагових обмежень транспортних засобів є застосування габаритно-вагових комплексів (далі – ГВК).

     08.08.2018 заступником голови облдержадміністрації Юрієм Клименком за участю директора Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження облдержадміністрації Сергієм Шелестом проведено виїзну перевірку роботи пересувного ГВК Управління Укртрансбезпеки у Луганській області.

     Комплекси спроможні здійснювати вимірювання габаритних і вагових параметрів транспортних засобів з миттєвою видачею акту зважування, що є доказовою базою для встановлення факту порушення відповідних обмежень , апаратний (за допомогою сучасного зчитувача тахографів) контроль за дотриманням водіями встановленого режиму праці та відпочинку.

     Присутній на посту в.о. начальника облуправління Укртрансбезпеки Олег Олійник продемонстрував присутнім роботу комплексу і зауважив, що кількість цих комплексів є достатньою для ефективної роботи з протидії руйнуванню доріг, проте є нагальна необхідність розширення штату відомства висококваліфікованими фахівцями.

     Маємо сподівання, що нове обладнання дозволить попередити передчасне руйнування доріг Луганщини, спричинене незаконними діями безвідповідальних вантажоперевізників.