Прес-центр17 жовтня 2023, 21:10

Пропозиції Луганської ОВА щодо використання аерокосмічної зйомки для оцінки ступеню руйнації житла на окупованих територіях обговорені в рамках доповіді омбудсмена щодо додержання прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації

Голова Луганської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор взяв участь у презентації публічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця щодо додержання прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. 

На початку своєї доповіді Дмитро Лубінець наголосив, що дотримання прав і свобод людини і громадянина – його головне завдання на посаді. Втім держава-окупант не дотримується базових принципів і засад міжнародного гуманітарного права. Насамперед це стосується насильницької  паспортизації мешканців анексованих територій, їх переселення з місць проживання, депортації тощо. 
Наступним блоком стали доповіді представників Уряду щодо роботи із дотримання прав людини. 
Зокрема, було обговорено підходи до роботи зі здобувачами освіти з числа жителів окупованих територій, а також внутрішньо переміщених осіб. Принципіальним є питання несприйняття атестатів та дипломів, виданих окупаційними адміністраціями. 
Також були презентовані пропозиції щодо змін до законодавства, яке регулює акти цивільного стану та відшкодування коштів за пошкоджене (зруйноване) житло на основі аерокосмічних знімків з відкритих джерел, які розроблені Луганською облдержержадміністрацією.