Прес-центр14 листопада 2023, 15:11

ReBuild Ukraine: Луганщина долучається до марафону громад

Сьогодні у Варшаві (Республіка Польща) розпочала роботу виставка-конференція «ReBuild Ukraine». Привітала учасників заходу керівник проєкту ReBuild Ukraine Олена Кононенко. Презентував стратегічні для області інвестиційні Перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Олексій Смирнов, який очолює офіційну делегацію від нашого регіону.

«До повномасштабного вторгнення на Луганщині здійснювали свою діяльність близько 500 промислових підприємств та 1 100 агропромислових формувань. Аграрна інфраструктура області налічувала 20 елеваторів. Зовнішньоторговельні операції здійснювались з 86 країнами світу», – наголосив він.

Перш за все, на загал було висунуто пропозицію відновлення життєвоважливого для всього регіону об’єкту – Попаснянського водоканалу. Внаслідок збройної агресії російської федерації комплекс фільтрувальної станції, дільниці водозаборів, насосна станція зруйновані на 80 %.

Після деокупації області цей комплекс станції не здатен забезпечувати потреби у питний воді, внаслідок чого виникає питання майбутнього дефіциту води для забезпечення населення та промислових підприємств. Проєктом відновлення, вартість якого 411,0 млн дол. США, передбачено виконання наступних робіт: реконструкція гідротехнічної споруди, трьох насосних станцій, встановлення насосного обладнання, проведення внутрішньої трубопровідної системи, впровадження сучасних технологій та обладнання для очищення води, заміна магістральних водогонів між насосними станціями, встановлення засобів автоматизації для модернізованих споруд тощо. Також представлені ще 34 проекти від шести громад області – Сєвєродонецької, Лисичанської, Рубіжанської, Попаснянської, Кремінської та Гірської.

Ці громади найбільше постраждали від ворожих обстрілів та бомбардувань. Із загальної кількості пошкоджених об’єктів регіону на долю цих населених пунктів припадає 90 %. Насамперед постає питання відбудови п’яти зруйнованих автодорожніх мостів на основних транспортних сполученнях за 27,0 млн дол. США. Будівництво агрологістичного хабу та створення агрокластерів за 20 млн дол. США, будівництво обласної лабораторії для перевірки на безпечність сільськогосподарської продукції та харчових продуктів за 12,3 млн дол. США, відновлення інфраструктури зрошувальних систем за 129,5 млн дол. США.

Сєвєродонецька громада презентувала будівництво сміттєспалювального заводу «Нова Енергія» (90,0 млн дол. США), Гірська громада – логістичний центр для зберігання промислової сировини та готової продукції (96,0 млн дол. США), Лисичанська громада – центр соціально-психологічної реабілітації дітей (1,25 млн дол. США), Попаснянська громада – реалізацію першочергових та невідкладних заходів по забезпеченню питною водою громади (4,15 млн дол. США), Рубіжанська громада – відновлення функціонування очисних споруд господарсько-побутових стічних вод та системи централізованої каналізації (10,7 млн дол. США), Кремінська громада – відновлення систем водопостачання і водовідведення та забезпечення питною водою місцевого населення (8,7 млн дол. США).

Також сьогодні відбудеться три дискусійні панелі, а саме:

- RECOVERY CONSTRUCTION FORUM – платформа для подальшої комунікації між будівельними галузями країн-партнерів для прискорення відбудови України;

- ENERGY FOR THE RECOVERY OF UKRAINE – Конференція об’єднує представників української та іноземної влади та бізнесу для обговорення та вирішення питань відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури України, енергетичної безпеки, децентралізації енергогенерації, розвитку ВЕД, а також окреслення планів на перспективу України як енергетичного хабу Європи;

- AID & DEVELOPMENT MEETUP – об’єднає спікерів із різних країн світу, для того щоб разом розглянути ключову тему: як агенції міжнародного розвитку, неурядовий сектор та благодійні організації реалізують проєкти в українських громадах, і як це впливає на цілі сталого розвитку.