Прес-центр10 жовтня 2023, 15:10

Травмуючі події внаслідок війни пережили 74 % луганчан – проблеми психологічного відновлення обговорено в рамках «Дня ментального здоров’я»

«Для луганчан, які двічі були змушені рятуватись від війни, участь у Програмі ментального здоров’я «Ти як?» - можливість перебороти її наслідки, які кожний відчуває щодня», - зазначив очільник Луганщини Артем Лисогор, звертаючись до учасників заходу в рамках проведення «Дня ментального здоров’я» у Луганській області.

Він наголосив, що ментальні проблеми часто замовчуються, адже існує соціальна стигма, що сильні не ходять до психологів. Подолання стереотипів у суспільстві важливе, насамперед, для захисників Луганщини та їх родин, які чекають на них вдома, а також у процесі адаптації військових до мирного життя.

Уповноважена з питань впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я у Луганській  області Катерина Безгинська зазначила, що наразі професійні психологи працюють у закладах медицини, соціальної та освітньої сфери, а також на підприємствах та у Центрах зайнятості.

Вона акцентувала, що у Луганській області програми психосоціальної допомоги працюють з 2019 року, наразі затверджений План заходів по впровадженню Програми ментального здоров’я «Ти як?».

Із врахуванням викликів воєнного часу розширено коло отримувачів психологічної допомоги. Зокрема, це – ветерани, родини загиблих та військовополонених, діти, які постраждали від військових дій.

В рамках заходу було презентовано результати анкетування та картування наявних послуг/сервісів у сфері ментального здоров’я в рамках програми ментального здоров’я «ТИ ЯК?».

Як повідомила регіональний координатор програми ментального здоров’я «ТИ ЯК?»  у Луганській області Інна Сазонова, надавачами психологічних послуг було заповнено 1955 анкет, отримувачами – 3449, більшість з яких люди у віці 36-49 років. Потенційно травмуючі події пережили 74% опитаних.

Тому послуги з психосоціальної підтримки надаються у всіх МКП та гуманітарних хабах для переселенців Луганщини. До цієї роботи залучені 130 сімейних лікарів, 162 фахівця соціального захисту  та 680 освітян, які пройшли відповідне навчання.

У кожній громаді області створені мультидисциплінарні команди з обов’язковим включенням сімейного лікаря та соціального працівника. До речі, саме сімейні лікарі користуються найвищою довірою у громадян (18% анкетованих).

Також в рамках заходу відбулась дискусійна панель: «Як працює послуга з ментального здоров’я у різних сферах», участь у якій взяли: Микола Овчаренко – генеральний директор КНП ЛОР «Центр психічного здоров’я», Олександра Антоненко - експерт Департаменту охорони здоров’я ОВА за напрямом сімейна медицина, Ганна Левенець – фахівець Луганського обласного центру зайнятості, Ганна  Лемешко з Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація  громадського здоров’я».

Особлива увага була приділена взаємодії з роботодавцями та працездатними ВПО, таких 52% від загальної кількості переселенців. З метою підвищення їх зайнятості впроваджено інститут кар’єрного радника.