Прес-центр8 лютого 2018, 00:02

Місцева влада та громади повинні бути більш відповідальними за ресурси і повноваження, які були передані на місцевий рівень, - вважає Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко

Одним із пріоритетів Уряду на 2018 рік залишається  підтримка місцевої влади, - про це заявив на зустрічі з регіональними ЗМІ Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко, яка відбулася 2 лютого у Будинку Уряду. Регіональні журналісти дізналися про пріоритети Уряду на 2018 рік та головні завдання реформи з децентралізації та діяльність АМУ у цьому напрямі. 

За словами Олександра Саєнка,  зараз місцевій владі передано дуже багато ресурсів та повноважень, - а відповідно від того, як ними розпоряджаються залежить якість життя людей. Міністр переконаний, що для ефективного використання ресурсів потрібно розуміти регіональні проблеми та радитися з громадами щодо напрямків спрямування коштів. 

«Треба відзначити, що після реформ децентралізації дуже суттєвий ресурс пішов на регіональний рівень. Але все одно держава ще додатково передбачає підтримку. За всіма програмами, які ми спрямовуємо на місцевий рівень, держава ще додатково дає 38 мільярдів через різноманітні програми. Це 11  мільярдів, які ми додаємо через Фонд регіонального розвитку  і субвенції на соціально-економічний розвиток.  Це 2 мільярди на об’єднані територіальні громади. Це програми фінансування питної води. Програми з фінансування спортивної інфраструктури. І дуже багато інших програм, які держава підтримує додатково», - підкреслив Олександр Саєнко.

Олександр Слобожан визначив два головних виклики  -  про необхідність прийняття законопроектів, що сприятимуть активізації формування ОТГ (законопроект про приєднання громад до міст обласного значення) та передачу ОТГ  у комунальні власність земель за межами населених пунктів. «Законодавче поле з децентралізації достатньо якісно сформовано. Зараз стоїть питання його імплементації і впровадження цих змін. Коли громада матиме відповідну стратегію економічного розвитку, – тоді той  ресурс, який на сьогодні є, буде ефективно використовуватись», - підкреслив він.

 

Джерело: Урядовий портал, АМУ