Прес-центр20 жовтня 2018, 09:10

Реформа первинного рівня медицини простими словами!

У 2018 році стартувала одна з найважливіших для України реформ - Реформа первинного рівня медицини. Але, не кожен громадянин, на жаль, знає, що конкретно несе за собою ця реформа для нього самого і як вона вплине на якість надання послуг первинної медичної допомоги (ПМД).

Багато хто переймається елементарними питаннями, чи будуть послуги первинної медичної допомоги безкоштовними і в чому зміняться взаємовідносини пацієнта зі своїм лікарем? Яка роль лікаря первинної медичної допомоги (сімейного лікаря, педіатра і терапевта) на первинному рівні медицини? Як будуть надаватися послуги первинної  медичної допомоги для внутрішньо переміщених осіб?

Питань звичайно дуже багато ...

Наше завдання в даній статті висвітлити деякі основні питання по темі, які сьогодні хвилюють жителів Луганщини і показати переваги, які отримає конкретна людина в результаті проведення реформи на первинному рівні медицини.

Де можна буде отримати первинну медичну допомогу?

Місце надання послуг ПМД вибирається кожним конкретним громадянином самостійно. І залежить це від того, якого сімейного лікаря для всієї родини, терапевта для дорослого або педіатра для дитини він вибере для отримання первинної медичної допомоги. Відповідно, звернення громадянина буде здійснюватися в амбулаторії за місцем прийому даного лікаря ПМД. Щоб прийняти оптимальне для людини рішення при виборі сімейного лікаря, терапевта чи педіатра важливо спиратися на його кваліфікаційні дані або професійний досвід.

Як правило, інформація про лікарів первинної медичної допомоги розміщується на офіційних сайтах міських (селищних) рад, на стендах і в рецепціях амбулаторій. Можна отримати інформацію від сусідів, родичів і друзів, які вже обрали сімейного лікаря, терапевта чи педіатра і можуть аргументувати свій вибір. Або обрати того лікаря ПМД, який вже багато років допомагав людині і надавав медичні послуги на високому професійному рівні. Також можна обрати сімейного лікаря, терапевта чи педіатра в іншому населеному пункті. Це важлива зміна, яка відкриває звичайному громадянину можливості більш широкого вибору без прив'язки до місця реєстрації або проживання.

Крім того, внутрішньо переміщені особи без проблем можуть обслуговуватися у будь-якого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, якого вони оберуть.

Як закріпити обслуговування обраного лікаря ПМД  за собою?

В рамках реформи первинної ланки медицини послуги первинної медичної допомоги  надаватимуть сімейні лікарі, терапевти або педіатри.

Щоб отримати медичні послуги пацієнт підписує декларацію із тим сімейним лікарем, терапевтом або педіатром, якого він обрав. Декларація - це документ, що оформляє відносини «пацієнт - лікар», який гарантує пакет безкоштовних медичних послуг на первинному рівні.

Для підписання декларації з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром необхідні наступні документи: паспорт громадянина та ідентифікаційний код. Якщо ж пацієнт підписує декларацію з педіатром (або сімейним лікарем, який буде обслуговувати його дитину), то також знадобиться свідоцтво про народження дитини, паспорт та ідентифікаційний код одного з його батьків або опікунів.

Основний спосіб заповнення декларації - електронний, який веде уповноважена особа Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСМ). Уповноваженою особою ЦПМСМ може бути або реєстратор, або медсестра, або лікар ПМД і т.д. Уповноважена особа ЦПМСМ роздруковує декларацію, яку підписує пацієнт в двох примірниках (один з них залишається у пацієнта).

Після цього можна стверджувати, що громадянин офіційно задекларував вибір лікаря і гроші за його обслуговування прийдуть на рахунок амбулаторії, в якій працює обраний ним сімейний лікар, терапевт або педіатр.

Для лікаря ПМД  Міністерством охорони здоров'я України (МОЗ) встановлено максимально рекомендовану кількість пацієнтів. Сімейний лікар може підписати декларацій для 1800 осіб, терапевт - 2000, педіатр - 900.

Чи буде надання послуг первинної медичної допомоги безкоштовними?

Це найважливіше питання в реформі первинного рівня медицини для людини.

Вперше за довгі роки в 2018 році реформа вводить нові правила державного фінансування медичної системи первинного рівня, однакові і доступні для кожного громадянина.

Які ж основні послуги ПМД будуть надаватися безкоштовно?

  • Динамічне спостереження за станом здоров'я пацієнтів, пацієнтів з хронічними захворюваннями і за неускладненою вагітністю;
  • проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних станів;
  • надання медичної допомоги в разі гострого розладу фізичного чи психічного здоров'я пацієнтів;
  • направлення до фахівців вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги - лор-лікаря, ендокринолога, хірурга і т.д - консультація з ними щодо лікування пацієнта;
  • проведення профілактичних втручань, включаючи вакцинацію відповідно до вимог календаря профілактичних щеплень;
  • здійснення медичного спостереження за здоровою дитиною відповідно до вікових особливостей і потреб;
  • надання послуг паліативної допомоги пацієнтам всіх вікових категорій;
  • призначення лікарських засобів і медичних виробів, у тому числі за програмою «Доступні ліки»;
  • оформлення довідок, лікарняних листів та направлень для проходження медико-соціальної експертизи, лікарських свідоцтв про смерть;
  • забезпечення пацієнтів лабораторними та інструментальними діагностичними дослідженнями (загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, вимірювання артеріального тиску, електрокардіограма, швидкі тести на вагітність, ВІЛ, вірусні гепатити та ін.);
  • виклик бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги та до її прибуття надання пацієнтові медичної допомоги та ін.

Як зміняться відносини «пацієнт – лікар ПМД»?

Після укладення декларації пацієнт може звертатися до свого лікаря з будь-якими питаннями, пов'язаними із здоров'ям.

Як показує світовий досвід більшість проблем зі здоров'ям можуть бути вирішені на рівні первинної ланки, особливо в разі своєчасного звернення. Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки, в разі необхідності, стають сімейними представниками з питань здоров'я своїх пацієнтів не тільки у взаємодії з вторинним і третинним рівнем медицини, а ще з іншими державними службами та установами, а саме соціальними, по роботі з дітьми і молоді, людьми з інвалідністю, поліцією і т.д.

І ще одна дуже важлива зміна, яка відбудеться в відношенні «пацієнт - сімейний лікар, терапевт або педіатр», - це право людини з якихось причин (незадоволеність якістю послуг, зміна місця проживання і т.д.) змінити лікаря ПМД, підписавши іншу декларацію. Виходячи з цього, зі свого боку, сімейний лікар, терапевт або педіатр зацікавлений в наданні якісних послуг на високому професійному рівні пацієнтам, які підписали декларацію з ним. Лікар має знайти персональний підхід до кожного клієнта і орієнтуватися на його індивідуальні потреби.

Необхідність медичної реформи і змін вже давно назріли. Життя ставить пріоритетною умовою поліпшити якість надання медичних послуг для кожного громадянина. Впровадження  реформи первинної медицини закладає фундамент для довгострокового і безперервного поліпшення якості надання медичних послуг. З огляду на вищесказане, дуже важливо, щоб реформа первинного рівня медицини була успішно реалізована, так як наступний крок - це реформування вторинного та третинного рівня медицини, але це здійсниться вже в 2019 і 2020 роках відповідно.

 

Проект «Реформа охорони здоров'я на Сході» реалізується Сєвєродонецькою міською радою в рамках проекту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).