Прес-центр21 червня 2018, 23:06

В Києві відбувся ХІV Український муніципальний фoрум, організований Асоціацією міст України

Цей традиційний щoрічний захід є майданчикoм для oбгoвoрення питань та вирoблення спільнoї пoзиції oрганів державнoї влади та Асoціації міст України щoдo рoзвитку місцевoгo самoврядування, удoскoналення закoнoдавчoї бази, рoзв’язання кoнкретних прoблем забезпечення життєдіяльнoсті теритoріальних грoмад.

Цьогоріч Форум проходив з 18 по 19 червня й об'єднав майже 400 учасників.

Серед учасників Форуму була делегація представників органів місцевого самоврядування Луганщини: виконавчий директор Луганського РВ АМУ Наталія Бойко, голови та представники громад – членів АМУ: Новопсковської ОТГ, Привільської ОТГ, Кремінської, Рубіжанської, Щастинської міських рад, Петропавлівської селищної ради.

Серед гостей Форуму – Повноважний Посол Норвегії в Україні Уле Тер’є Хорпестад, Посол Канади в Україні Роман Ващук та Президент Асоціації муніципалітетів Литви Річард Малінаускас. У Форумі взяли участь Президент України Петро Порошенко та Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, народні депутати України – Оксана Продан, представник Голови АМУ в парламенті, Олена Бойко, Сергій Кудлаєнко.

Перший день Форуму - День місцевої демократії - проводився в рамках проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», який реалізується за фінансової підтримки МЗС Королівства Норвегії.

Відкрив захід Голова АМУ, Київський міський голова Віталій Кличко. «Необхідно невідкладно внести до Конституції зміни, які мають зробити децентралізацію та її досягнення незворотніми. Це, як ми сподіваємося, забезпечить умови для логічного завершення реформи. Одним з найгарячіших питань залишається і ухвалення нового закону «Про службу в органах місцевого самоврядування». Новий його проект розроблений за участі АМУ та нещодавно зареєстрований. Він містить підходи, які мають забезпечити нову якість нашої роботи для громадян, - заявив Кличко. - Крім того, він дозволить владі на місцях, залежно від можливостей, визначати привабливі умови праці для залучення найкращих фахівців на роботу. Новий закон «Про державну службу» вже два роки, як набув чинності, і зволікання з ухваленням прогресивного закону для місцевого самоврядування виглядає несправедливим», - підкреслив мер Києва.

У перший день заходу перед учасниками Форуму виступив Президент України Петро Порошенко, який зазначив, що децентралізація є однією з найрезультативніших реформ з тих, що обули проведені в країні останнім часом.

«Об’єднаними зусиллями ми за ці чотири роки зробили реальне місцеве самоврядування, муніципальну владу як один із надзвичайно важливих суб’єктів владного права в Україні», - наголосив Президент.

Говорячи про успішність та результати реформи, Глава держави підкреслив, що в першу чергу децентралізація наблизила владу до людей. По-друге, вона сприяє вирішенню в найкращий спосіб багатьох інфраструктурних і соціальних проблем. «І від того наша країна стає набагато сильнішою. Навіщо їздити і питати у Києва де будувати лікарню, дитсадок і що в першу чергу? Яким є пріоритет місцевої влади? І ця сила країни особливо важлива на тлі боротьби з російською агресією», - сказав Петро Порошенко.

Третій, надзвичайно важливий момент – децентралізація відповідає євроінтеграційним планам України, «бо наша децентралізація повністю синхронізована з європейською хартією місцевого самоврядування».

Привітав учасників Форуму Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегії в Україні Уле Тер'є Хорпестад: «Дуже приємно вітати цю конференцію. Вважаю, що реформа з децентралізації та зміцнення місцевого самоврядування – одна з найуспішніших та результативних українських реформ. Хочу наголосити на тому, що Норвегія підтримує суверенітет та цілісність України. Ми вважаємо, що Україна має дотримуватися процесу реформ і тоді вдасться побудувати сильну та стабільну державу. Норвегія підтримує та буде продовжувати підтримувати ці реформи».

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зачитала привітання від Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, в якому сказано, що він радий вітати представників центральної та місцевої влади, керівників ОТГ, громадських організацій, експертів, міжнародних партнерів та усіх, хто наполегливо працює задля побудови нової успішної країни, втілюючи в життя реформу з децентралізації влади та місцевого самоврядування. А.Парубій висловив впевненість, що у тісній співпраці парламенту, органів влади, місцевого самоврядування та громадськості викристалізуються ефективні рішення, яких сьогодні потребує українське суспільство. І.Геращенко додала, що закони, які стосуються децентралізації та місцевого самоврядування завжди об’єднують увесь парламент.

Далі відбулася церемонія вручення почесних відзнак норвезьким партнерам. Голова АМУ Віталій Кличко вручив почесні відзнаки Асоціації міст України Надзвичайному і Повноважному Послу Королівства Норвегії в Україні Уле Тер'є Хорпестаду, Норвезькій Асоціації місцевих і регіональних влад та Норвезькому інституту міських і регіональних досліджень

Другий день Форуму проводився в рамках Проекту «Партнерство для розвитку міст (ПРОМІС)», який з 2015 року впроваджує Федерація Канадських Муніципалітетів (ФКМ) спільно з Асоціацією міст України.

Відкрив засідання Голова Асоціації міст України, Київський міський голова Віталій Кличко. У виступі він зазначив, що сьогодні одним з найважливіших завдань для органів місцевого самоврядування є розробка ефективних інструментів використання бюджетних коштів.

Звертаючись до учасників Форуму Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив, що за 3-5 років держава має всі шанси побудувати міцну економіку з розвинутою інфраструктурою. І зробити це можна у прямому діалозі між центральною і місцевою владою.

Виконавчий директор Луганського РВ АМУ Наталія Бойко поділилася своїми враженнями від форуму: «Для мене важливо, що Форум відвідав Президент України Петро Порошенко, який наголосив, що фінансові можливості громад значно розширилися в результаті проведення децентралізації і закликав до їх ефективного використання на місцях.

А ще він підкреслив, що раніше органи місцевого самоврядування, це були каси по виплаті заробітної плати. Ніякого розвитку, ніякої стратегії не було і відповідної фінансової підтримки також. А тепер органи місцевого самоврядування стали економічними центрами, де планується і забезпечується стратегія розвитку.

І це дуже важливо, оскільки місцевий економічний розвиток і стратегічне планування - це ті послуги, які надавала органам місцевого самоврядування Луганське регіональне відділення Асоціації міст України протягом останніх 3-х років в Луганській області. Завдяки нашому консультативному супроводженню було розроблено Стратегії Новопсковської, Білокуракинської, Троїцької ОТГ, Щастинської потенційної ОТГ як субрегіону, міста Старобільська.

В результаті не один проект, включений в стратегічні документи громад реалізований завдяки різноманітним джерелам фінансування, тому відчуваєш гордість за громади, які розвиваються, нарощують матеріальні активи, капіталізують територію. А для Луганщини це дуже важливо попри багатьох негативних факторів!»

Джерело: Асоціація міст України, Луганське РВ АМУ