Прес-центр15 лютого 2018, 17:02

Активне зростання якісних архітектурних проектів в Україні почнеться протягом 5 років

Активне зростання кількості якісних архітектурних проектів на сучасному європейському рівні в Україні почнеться протягом 5 років. Про це сказав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на круглому столі «Українські реалії проектування. Вектор розвитку» у четвер, 15 лютого.

«Радянський Союз був закритою державою, залишивши певну культурну спадщину та досвід, що має свій відбиток на розвитку архітектури в Україні. Зараз за якістю зростає армія нових архітекторів, вони самовдосконалюються в професії. Вже сьогодні є якісні архітектурні проекти. Їх буде набагато більше і активний розвиток на сучасному європейському рівні почнеться протягом 5 років. Але такий прогрес архітектурної сфери потребує сучасних підходів, зокрема, треба значно підвищувати рівень профільної підготовки та освіти», — сказав він.

За словами Парцхаладзе, зараз робота архітекторів в Україні дуже недооцінена, рівень заробітної плати найнижчий у Європі. «Якщо порівнювати вартість проектування з європейськими цінами, то вони у 10, а то і 20 разів дешевші. Це, у свою чергу, впливає на якість архітектури. Тому необхідно працювати над цим питанням, щоб не було ситуацій, коли перспективні та молоді українські кадри, не маючи попиту на свою роботу і гідної оплати праці в Україні, шукають цю роботу за кордоном», — підкреслив заступник міністра.

За його словами, розвиток сучасної архітектури починається з комерційної нерухомості, а вже після цього поширюється на соціальну та інфраструктурну архітектуру.

За матеріалами Мінрегіону